U našem narodu i u cijeloj našoj regiji postoje neka stara vjerovanja u koja mnogi ljudi i danas vjeruju i po kojima nekako ravnaju svoj život, pa je tako prije nekog vremena zaista nesvakidašnji prizor iznenadio čuvara zaštićenog područja Uvac, Milovoja Removića i to u selu Miševići koje je smješteno na više od hiljadu metara nadmorske visine. Imajući u vidu da je zima, na snijegu se pojavila zmija, i to poskok, što je veoma rijetka pojava: “Taj dan bilo je oko sedam stepeni, na snijegu se jasno vidio ogroman poskok koji se migolji. Iako sam imao priliku da se susretnem sa ovim zmijama, ovo je bio najveći gmizavac kog sam do sada ugledao. Ovo je za njih potpuno neuobičajena pojava, jer ne izlaze na sunce prije Đurđevdana pa čak ni tad ukoliko temperature nisu poprilično visoke“, izjavio je Milivoje za medije.

Prema nekim narodnim vjerovanjima, ovakvo čudno ponašanje zmija u zimi upozorava na pravu prirodnu katastrofu, a to ne isključuje ni mogućnost zemljotresa. Na sve to je imala nešto da kaže i etnolog Snežana Ašanin koja je navela kako se naš narod uvijek plašio pojave koje nisu svakodnevne, a da konkretni razlozi za strah uglavnom ne postoje. Prije je postojalo i vjerovanje, kako kaže Ašanin, da je zmija koja se pojavi zimi na površini, ona koja je nekoga ujela tokom godina, pa je zato zemlja ne prima nazad. Narod se uvijek plašio takvih stvari kako kaže etnolog, i zato su sve to vezali uz neke loše događaje

Stručnjaci, sa druge strane, kažu da razlozi ove pojave mogu biti u klimatskim promjenama. Zmije osjećaju vibracije i tektonske poremećaje i zato reaguju na način koji nije uobičajen.

 

Preporučeno