Milorad Dodik je aktuelni predsjedavajući Predsjedništva i on je rekao da mu je Lars Gunnar Wigemark na sastanku rekao da je formiranje vlasti u BiH na svim nivoima nešto što je preduslov ka put u EU.

Dodik je rekao da se oba pitanja tiču Sarajeva ne Rpeublike Spske. On je istakao da se ovo pitanje tiče RS samo kada je riječ o Savjetu ministara.

Dodik je nastavio i rekao da je osnovni problem u Federaciji što nije moguće da se riješe odnosi između Bošnjaka i Hrvata.
Hrvatska jasno daje podršku Hrvatima u Bosni i oni moraju imati ravnopravan tretman ko izbora svojih predstavnika kao i ostala dva naroda.

Milorad Dodik, rođen 12. ožujka 1959. je političar bosanskih Srba, sadašnji predsjednik i srpski član tročlanog Predsjedništva Bosne i Hercegovine. Prije toga bio je predsjednik Republike Srpske između 2010. i 2018. godine, te kao 6. i 10. premijer Republike Srpske između 1998. i 2001. godine, te između 2006. i 2010. godine. Predsjedništvo Bosne i Hercegovine, pobijedivši sadašnjeg predsjednika Mladena Ivanića. Neki promatrači opisali su njegovu vladavinu kao autoritarnu i autokratsku s jakom nacionalističkom pozicijom.

Dodik je rođen u Banja Luci kod Bogoljuba i Mire Dodik. Živio je u Laktašima, gdje je pohađao osnovnu školu. Tamo je igrao na gradskoj košarkaškoj reprezentaciji u jugoslavenskoj amaterskoj ligi. Godine 1978. završio je poljoprivrednu gimnaziju u Banja Luci, nakon čega je upisao Fakultet političkih znanosti na Sveučilištu u Beogradu, gdje je i diplomirao 1983. godine.