Doktor Goran Stevanović je direktor Klinike za tropske i infektivne bolesti te je i član Kriznoga štaba Srbije za suzbijane zarazne bolesti COVID-19, a uvijek je prisutan i na press konferencijama koje se tiču epidemije, pa je pokušao da odgovori na pitanje zašto od korona virusa češće obolijevaju muškarci nego žene, a na tu temu je rekao sljedeće:

“Reći ću vam ono što uporno ponavljam na konferencijama, bilo bi lijepo da odgovore na sva pitanja tog tipa, kako se širi virus, kako se najefikasnije liječi, imamo sada. Onda ni mi, ni ostatak sveta ne bi imao problem u kontroli ovog virusa. To je jedna od opservacija, to je zapažanje, i praktično možemo reći da je karakteristika bolesti, jer se primjećuje u svim zemljama. Zašto je to tako, vjerovatno ćemo znati kada sve ovo prođe, kada se svi podaci budu obradili. U ovom trenutku nemam odgovor na to pitanje.”

Ono što se zna o koroni do sada po njegovim riječima je da se  može prepoznati bolest i što je možda najvažnije, može se prepoznati koja je osoba zaražena. Dodao je da su ljekari naučili da prilagode naše načine liječenja u intenzivnim dijelovima liječenja, te da se svi nekako prilagođavaju tome u hodu, ali i da nisu još zadovoljni jer još nemaju odgovore na sva pitanja koja imaju. Otkrio je i da mnoge druge stvari određuju tok bolesti, a da li se radi o genetskoj strukturi ili o nekim životnim navikama, u situacijama kada se brite za nečiji život i nemate mnogo vremena da određujete takve stvari. Za sada se samo pune baze podataka,  na kraju svega će se sve analizirati i tada će se moći iz svega izvuči neke pouke i saznanja

 

 

Preporučeno