Proteze su vrijedno i skupo pomagalo koje treba znati pravilno koristiti. To nisu ‘treći zubi’, već jednostavno ljudski pokušaji da nadomjesti žvačnu, estetsku i glasovnu funkciju prirodnih zuba. Prehrana – Okus će biti promijenjen zbog protetičke prevlake nepca. Prvo, trebali biste jesti meku hranu u malim zalogajima. Tvrda hrana se ne smije odgrizati prednjim zubima, već se treba sitno rezati i žvakati bočnim zubima u protezi. Žvakati treba s obje strane kako bi sila na protezu bila ravnomjerna. Pričvršćivanje – Kukident pasta ili drugo ljepilo pomaže samo tijekom navikavanja na protezu jer lijepi protezu za bezubi alveolarni greben.

Dnevna primjena ne smije trajati duže od 7 dana jer može oštetiti sluznicu! Također se može javiti nagon za povraćanjem, ali to pogađa samo rijetke slučajeve. Praksa je pokazala da se proteza ne brusi (što bi oslabilo protezu), ali kako se pacijenti drže svoje proteze problem nestaje. ispitati, pregledati? Bez njih je sav trud stomatologa i pacijenata samo djelomično nagrađen. Kontrole treba provoditi svakih šest mjeseci. Zatim zategnite labave kopče, provjerite tkivo koje nosi protezu (ima li upale, počne li se proteza tresti…), promjene na zglobovima, provjerite preostale zube, sada je povećana mogućnost karijesa i parodontne bolesti .

Kontrolirajte količinu plaka i fluorirajte zube. Nemojte sami brusiti protezu ili savijati kuku! Strpljenje – implantat će se osjećati kao strano tijelo u ustima i trebat će nekoliko dana da se jezik prilagodi implantatu, pogotovo ako je oblik implantata malo neobičan i kompliciran. Žuljevi – na protezi se u početku mogu pojaviti žuljevi. Umnogome ovisi o sposobnosti pacijentovog organizma da se prilagodi stranom tijelu u ustima, pritisku proteze i da podnese tu „neugodu“, pa se treba pripremiti na moguće protetske prilagodbe. Za namještanje proteze morat ćete posjetiti stomatologa.

Protezu je najbolje nositi barem dva sata prije odlaska zubaru da vidite gdje vas boli, ali nemojte je forsirati da boli toliko da prokrvari. Navikavanje – ubrzava se ako protezu nosite u početku (čak i noću) i uklonite je samo na nekoliko sati. Nakon navikavanja, protezu treba ukloniti iz usta preko noći kako bi se tkiva odmorila od proteze. Potpuna proteza pokriva većinu tkiva i ne bi se smjela nositi dulje od 4 do 8 sati dnevno barem kako bi se tkivo kreveta odmorilo i smanjili štetni učinci kontinuiranog nošenja.

Izgovor – pacijent će morati naučiti govoriti s novom protezom. Obično problem traje samo prvih nekoliko dana. S vježbom ćete naučiti novi način govora. Treba čitati novine pred ogledalom, razgovarati sa svojom obitelji, govoriti glasno i polako.

Preporučeno