Patricia Neal, koja je 2010. godine preminula od raka pluća u 84. godini života, u Hollywoodu je bila poznata po svojoj nepretencioznoj naravi, a danas slijedi jako zanimljiva njena životna priča. Njezin prepoznatljiv hrapav glas i oštar intelekt bile su dvije od njezinih definirajućih osobina. Tijekom svog života bila je čvrsti realist koji se probijao kroz razne izazove. Imala je strastvenu romansu i s budućim predsjednikom Sjedinjenih Država Ronaldom Reaganom i s filmskom legendom Garyjem Cooperom. Kasnije se udala za Roalda Dahla, romanopisca koji je također bio ratni tajni agent i serijski ženskar s nasilnom osobnošću, a njihov buran brak trajao je 30 godina.

Njezin bi život lako mogao biti zaplet filma, a na kraju je to i postao, s Glendom Jackson koja ju je tumačila, a Dirkom Bogardom u ulozi Dahla. Patsy Louise Neal rođena je 1926. u rudarskom kampu u Packardu, Kentucky, gdje je njezin otac radio kao upravitelj transporta za South Coal and Coke Company. Unatoč svojim skromnim počecima, oduvijek je znala da je suđeno da bude glumica. U dobi od 11 godina, sjećam se da sam išla u crkvu i vodila monolog, misleći u sebi: “Ovim se želim baviti.” Karijera Patricie Neal započela je kada je navršila 20 godina. Warner Bros joj je ponudio ulogu uz Ronalda Reagana u filmu “John Loves Mary” nakon što je glumica Jane Wyman objavila da se rastaje od njega. Za to vrijeme Reagan je bio shrvan raspadom braka i nekontrolirano jecao pred Patricijom. “Bio je iskreno slomljenog srca”, kasnije je izjavila.

Unatoč tome, Patricia i Reagan započeli su ljubavnu vezu koja je potrajala tijekom snimanja drugog filma, ali je prestala kada se ona zaljubila u holivudsku legendu Garyja Coopera. Oboje su glumili u “The Fountainhead”, ali njihova je veza prekinuta kada je Cooperova supruga Veronika otkrila njihovu aferu i poslala Patriciji telegram u kojem joj je naredila da se prestane viđati sa suprugom. Neal je “Kupa” opisao kao “najljepšeg muškarca. Cooperova kći, Maria, javno ga je popljuvala, zbog čega je oklijevao oko napuštanja supruge. Međutim, kada je saznao da Nile čeka dijete, kontaktirao ju je i inzistirao da napravila je pobačaj. Iako je učinila kako je tražio, bila je to odluka koja će je pratiti do kraja života.

Nakon završetka veze s Cooperom, Nile je doživjela živčani slom i napustila Hollywood za New York. Kao Neal pripremala se za probe predstave na kojoj je radila, bila je na večeri u dramatičarevoj kući, gdje je upoznala Roalda Dahla, pisca The New Yorkera.Unatoč tragedijama koje je proživjela, odlučna i žestoka glumica nije dopustila Naposljetku je umrla od raka pluća u svojoj ljetnoj kući u Edgartownu, ali njezina će obitelj kasnije primijetiti njezin nesalomljiv duh, dok se suočavala sa svojom konačnom bolešću s gracioznošću, dobrim raspoloženjem i nevjerojatnom količinom upornosti.

Preporučeno