Dijeta Novaka Đokovića postala je tema rasprava kako u domaćim tako iu svjetskim medijima. Mnogi smatraju da je upravo ovaj režim prehrane odigrao značajnu ulogu u nevjerojatnom usponu srpskog tenisača do uspjeha u ranim tridesetima. Novak Đoković, srpski sportaš, od početka svog profesionalnog puta pokazivao je ogroman potencijal kao tenisač. Međutim, tek nakon 2011. doista je skočio do uspjeha, osiguravši tri Grand Slam naslova i krenuvši u nevjerojatan niz iznimnih sportskih postignuća.

 

Glavni razlog za to uvelike se pripisuje njegovom usvajanju bezglutenske dijete, što je bilo nužno zbog njegove celijakije. Međutim, treba napomenuti da to nije jedini princip kojim se rukovodio njegovim prehrambenim odabirima. Novak se nije eksplicitno identificirao ni kao vegan ni kao vegetarijanac, jer smatra da se te oznake često pogrešno tumače i shvaćaju.

 

Ipak, ističe da se njegova prehrana prvenstveno sastoji od biljaka, a prije nekoliko godina se naveliko pročulo da Novak i Jelena Đoković ne konzumiraju šećer. Ipak, treba napomenuti da su ugljikohidrati i dalje prisutni u kućanstvu tenisača. Naime, za podnevni obrok često konzumiraju tjesteninu, ali se odlučuju za bezglutensku alternativu. Prema web stranici Ocinator, tenisač aktivno izbjegava konzumaciju rafiniranih šećera koji se obično nalaze u slastičarnicama i gaziranim pićima.

Koju je alternativu Novak Đoković uveo u svoju prehranu umjesto šećera? Kada je riječ o uživanju u slatkim poslasticama, dobro je poznata činjenica da je teniska prvakinja nakon pobjede na Australian Openu 2012. imala jaku želju za čokoladom. Međutim, pokazujući izvanrednu samodisciplinu, dopustio si je pojesti samo jednu pločicu. Ovaj čin obuzdavanja služi kao vrijedna lekcija iz koje mnogi mogu crpiti inspiraciju.

Novakovo povremeno uživanje u slatkišima ne prolazi nezamijećeno. Za vrijeme utakmica u torbi uvijek nosi datulje, voće koje sadrži popriličnu količinu šećera, ali najviše fruktoze. Ne samo da su datulje bogate vlaknima, već se mogu pohvaliti i niskim glikemijskim indeksom od samo 42, što ih čini izvrsnim izborom za slatkiše.

U svojoj knjizi iz 2013. pod naslovom “Srbiraj za pobjedu”, Đoković je otkrio ključnu komponentu svoje prehrane: novozelandski manuka med. Kao dio svoje svakodnevne rutine, svako jutro uzima dvije žličice ovog meda uz veliku čašu vode sobne temperature. Štoviše, povremeno ga uključuje u svoju svakodnevnu rutinu, čak i tijekom pauza na terenu između setova.

Profil okusa ovog meda je snažan i često se karakterizira kao “dubok, mirisan i zamršen”. Istraživačka studija objavljena 2014. u American Journal of Therapeutics otkriva stalna ispitivanja stručnjaka o potencijalnom sadržaju metilglioksala, organskog spoja koji može ponuditi terapeutske prednosti za različita zdravstvena stanja, uključujući infekcije uzrokovane Escherichia coli i Staphylococcus aureus. Manuka med poznat je po obilju esencijalnih nutrijenata, uključujući značajnu koncentraciju vitamina B kompleksa, kalcija, bakra, željeza, magnezija, kalija, natrija i cinka.

Preporučeno