Već smo par puta pisali o najstabilnijoj državi u Evropi, a u svijetu je sigurno među prve tri, a to je svakako Njemačka. O njoj ovisi sve moguće finansije i ekonomska slika i prilika cijele Evropske Unije. Međutim, i njih je svakako pogodila cijela situacija sa pandemijom covida 19, tako da će prema riječina njemačke kancelarke Angele Merkel i njima trebati najmanje godinu dana da se oporave na pravi način.

Čak je i najstabilnija ekonomska sila na svijetu uzdrmana, a najbolji pokazatelj su svakako gradilišta i ostale velike firme koje su morale da stave ključ u bravu. Baš iz tog razloga je veliki broj balkanaca ostao bez posla i sada su na čekanju. Međutim, jučer je njemačka ambasada u Beogradu sve obavijestila da od 21 septembra ponovo kreće ofis za primanje viza za odlazak u Njemačku. Znači, neke stvari ipak idu nabolje.

Upozorili su građane Srbije da moraju dostavljati potpunu dokumentaciju inače neće pričati više na tu temu, sa osobama koje dolaze a da im fali 1 papir ili dva. Sada opet jedna vijest vezana za njihovu privredu, a to je da je svjetski gigant i proizvođač kamiona MAN jučer se saopštio javnosti sa informacijom da će ukinuti 9.500 radnih mjesta u zemlji, ali i u Austriji, sve uzrokovano covid 19 krizom. 

Ovi otkazi bi trebali povećati zaradu do čak 1,8 milijardi eura do 2023 godine, navodi se u ovom saopštenju. Plan također uključuje reorganizaciju cijele proizvodne mreže, neke ispostave bi u Austriji mogle biti skroz zatvorene. Već je predviđen pad proizvodnje u ovoj godini za 10 do 20%.

Preporučeno