Naša današnja tema veoma je zanimljiva ali isto tako i bitna, a riječ je o ljekovitim biljkama i travama, pa tako prema narodnim vjerovanjima recimo ljudi vjeruju da zečija stopa ili Geum urbanium je veoma moćan lijek koji vjerovali ili ne liječi čak 99 bolesti. Nju također zovu i šumskom ljepoticom, i ona spada u bezbjedne mirisne biljke koje se koriste za liječenje upaljenih desni, nervoznih crijeva, kao i za zaustavljenje dijareje. Inače, zečja stopa je biljka koje se može da nađe na obodima šuma, na sjenovitim proplancima, ima žute, sitne cvjetiće, ii biljka se može prepoznati i po tome što joj koren snažno miriše na karanfilić.

Ova biljka u kombinaciji sa petrovcem, angelikom i hajdučkom travom daje se osobama koje pate od sindroma nadraženih crijeva. Također jako koristan dio ove biljke jeste i sam korijen, koji se kao prah uzima prije jela, i to kako bi se podstakao apetit, a dovoljna je samo četvrtina male kašokice sa malo hladne vode.

Isto tako u ruskoj narodnoj medicini od korijena zečja stope pravi se tinkutura za popravljenja raspoloženja i protiv melanholije, a za osobe koje pate od hroničnog umora ona je odlična u kombinaciji sa petrovcem. Biljni lijekovi koji u sebi imaju zečju stopu su jako efikasni i kod liječenja ekcema, a kod kojih alergijskih reakcija, a to su najčešće kombinacije sa nevenom i sa divljom dan i noć. Zečja stopa ulazi u sastav melema za hemoroide jer lokalno sužava krvne sudove i zaustavlja krvarenja. Da li ste znali da je ova biljka toliko ljekovita? Pišite nam u komentarima ispod.

Preporučeno