Simptomi visokog krvnog tlaka su jedva vidljivi ili uopće nisu vidljivi. Visina krvnog tlaka ima utjecaj na cijelo tijelo i naše ponašanje – može biti normalno, ali previsoko ili prenisko.

Visoki krvni tlak je obično viši od standardnog 120/80 mmHg, ali ovisi o stanju svake osobe i zapravo je relativno relativan pojam. Vrijednosti krvnog tlaka razlikuju se ovisno o aktivnosti, dobi, lijekovima i zdravlju. Netko nizak krvni tlak može biti normalan za drugu osobu.

Visoki krvni tlak je najčešći uzrok za zatajenje srca ili srčani udar, a pacijenti uglavnom ignoriraju simptome koji to ukazuju.

Arterijska hipertenzija jedna je od najčešćih današnjih bolesti. Smatra se da jedna trećina odrasle populacije ima pritisak koji treba liječiti, a taj se postotak mijenja po regijama ovisno o prehrani, tjelesnoj aktivnosti i životnom vijeku. Vjerojatno nema osobe koja u jednom trenutku nije imala problema s visokim tlakom, a dodatni problem u liječenju hipertenzije je činjenica da se liječenje uzima nepravilno i često s nedovoljnim dozama.

Uzrok pojave

Hipertenzija se najčešće javlja kao idiopatska, što znači da je razlog njezine pojave nepoznat. U malom postotku (3-5%) hipertenzija je posljedica drugih bolesti organa i sustava. Na krvni tlak utječu mnogi čimbenici u tijelu i izvan njega. Krvni tlak povećava prekomjernu uporabu soli i tekućine, pretilost, prekomjerno uzimanje alkohola i kave, pušenje, tjelesnu neaktivnost.

Simptomi

Visoki krvni tlak je vrlo česta bolest koja protječe s vrlo malo simptoma, ili su čak i odsutni. Bolesnici s povišenim krvnim tlakom mogu imati vrlo različite simptome, ovisno o tome je li drugi sustav organa napadnut i oštećen dugotrajnom hipertenzijom. Najviše patnji i patnja organa u hipertenziji su: srce, oči, bubrezi i krvne žile. Ne treba pogriješiti što je hipertenzija vrlo važan čimbenik u kardiovaskularnom riziku i da pacijenti s hipertenzijom boluju od koronarne bolesti deset godina ranije od svojih vršnjaka koji ga nemaju. Simptomi koji najčešće imaju bolesnici s visokim krvnim tlakom su: glavobolja (posebno u snažnom području), nesvjestica, zujanje u ušima, nestabilnost u šetnji, bol ili sličan osjećaj u prsima, nedostatak zraka, osjećaj ubrzanog ili nepravilnog otkucaja srca i tako dalje.

Prirodni način smanjivanja visokog tlaka:

Potrebno je:

Riblji đumbir (1 komad)

1 žuti bijeli luk (nariban)

1 žlica jabučnog octa

1 čajna žličica meda

1 tbsp limunovog soka

Upute:

Samo stavite sve sastojke u miješalicu 30 sekundi. Zatim, trebate isprazniti tekućinu i smjestiti smjesu u hladnjak na 5 dana.

Kako ga koristiti:

Pojesti 1 tbsp ovog lijeka prije doručka ujutro i 1 tbsp ovog lijeka prije večere noću. Ovaj lijek ne smijete uzimati više od 3 puta dnevno.