I danas za vas imamo jednu jako zanimljivu temu , a za koju ne sumnjamo da će vam se svideti. Naime , poznato je da su naši predci živeli po svojim pravilima , kao i da su verovali u moć koju poseduje jedna biljka , a također su pazili i šta sade u dvorištu. Međutim ,manje je poznato da se neki i danas drže tih verovanja. Dakle i danas postoje ljudi koji veruju da svaka biljka poseduje svoje vlastito verovanje i značenje.

Mnogo značenja i verovanja tih biljaka opstale su i dan danas , pa se za određene biljke tvrdi za donose sreću , dok postoje i one druge koje donose nesreću. Da li ste znali da je hrast , jako posebna biljka , za koju se veže sinonim za zdravlje ? Pored toga , postoje i biljke za koje se vežu takvi mitovi i legende , a koje bi zasigurno i onim najhrabrinijim uterali strah u kosti. Naime , za bagrem se tvrdi da nije dobro drvo , te da ne treba da bude blizu kuće , a naši predci su ga zvali ” nerod ” , a kalemljenje ovog drveta značilo bi skrnavljenje.

Demonsko drvo je kod starih Slovena bila Zova. Kora, list, cvet i plod imaju primenu u narodnoj medicini. Na osušenom drvetu zove, zimi, raste lekovita pečurka poznata pod imenom Judino uvo. Pored toga za Orah se smatra da je to drvo velikog poštovanja , ali koje unosi strah kada se posađen blizu kuće. Verovalo je se da koren oraha može da sruši kući , a njegova senka koja pada na kuću predviđa smrt. Ostatak teksta pročitajte ovde.