Mi smo jako puno puta pisali na ovu temu, a uglavnom je središnja tema bio mobilni uređaj ostavljen da se puni na punjaču i to još pored glave. Imali smo jako puno situacija kada je baterija eksplodirala, i tako onoj osobi kojoj je mobitel bio pored glave, nije bila nimalo ugodna situacija. Međutim, mobilni uređaj, nije jedini aparat koji vam može itekako da naškodi. 

Vjerujemo da ste svi čuli za veliku tragediju koja se desila u Posušju u Bosni i Hercegovini na novogodišnju noć, kada je 8 mladih života preminulo od posljedica ispuštanja plina iz agregata nazad u kuću. Umrli su u snu, a nisu ni bili svjesni u kakvoj se opasnosti nalaze. Zato je tim povodom u Bosni i Hercegovini u ponedjeljak bio proglašen dan žalosti. 

Dragan Joksović srpski toksikolog, dao je veliki intervju za jedan srpski portal, i rekao da je plin itekako opasna, nema ni ukusa, ali mirisa ipak ima,i čovjek nije niti svjestan kada počne da obuzima njegovo tijelo. Mozak, mišići i srce, 3 krucijalne stvari kod jednog čovjeka prvo nastaradaju od udisanja prekomjerne količine plina. Trovanja u kući su uglavnom uzrokovana sa ugljen monoksidom, zato je jako bitno da se kupuju uređaji koji su atestirani i sigurni. 

On je također naveo, da ukoliko je koncentracija u kući 0,2%, do smrti može doći jako brzo, čak za samo 2 sata. Da li ste možda znali za ovu informaciju? On je također naveo da je jako bitno da se prije spavanja, bez obzira na vanjsku hladnoću, soba ipak malo provjetri, jer je jako bitno da imamo dovoljno oksigena u toku noći i samog procesa sna. 

Preporučeno