Mirjana Karanović jedna je od najpoznatijih glumica koja se pojavila na našoj javnoj sceni. Ona je rođena 28.januara 1957.godine u Beogradu, gdje i danas živi, a svoju prvu ulogu ona je ostvarila 1980.godine kada je glumila u filmu Petrijin vijenac, koji inače govori o veoma tragičnom životu jedne seljanke koja nije pismena, o njenim nadama koje je imala, ali isto tako i brojnim ljubavnim razočarenjima.

Mira je inače glumila i nastavnicu matematike u poznatom filmu “Majstori”, a glumila je i u filmovima „Bila jednom ljubav jedna“ i „Pad Italije“. Sljedeća ostvarenja bila su joj filmovi„Kazivanje“, „Dvije polovine srca“ i „Beograd nekad i sad“ za koji su scenario pisali Branislav Nušić i Matija Bećković. Mira je također 1984. godine imala sporedne uloge u kultnom filmu „Kamiondžije opet voze“ i „Bele udovice“, a 1985 godine ostvarila jednu od najvažnijih uloga u karijeri koja joj je donijela čak i svjetsku slavu, a bila je majka Senija Sena Zolj u filmu Emira Kusturice „Otac na službenom putu“. Takođe je imala sporednu ulogu stoperke u filmu „Život je lep“.

Kada je njena karijera u pitanju njena dalja ostvarenja bila su ta da je ona bila i član Jugoslovenskog dramskog pozorišta a predstave u kojima je igrala su bile: „Rođeni u YU“, „Fedrina ljubav“, „Hamlet“, „Gospođa ministarka“, „Bure baruta“, „Drama o Mirjani i ovima oko nje“, itd. Ona je 2001 godine postala vanredni a šest godina kasnije redovni profesor na predmetu Gluma na Akademiji umetnosti u Beogradu, a prvi put je bila dekan od 2001 godine do 2003 godine a drugi put od 2009 godine. Nenad Okanović je bio jedan od njenih učenika koji je poznatiji kao sin Dragan.