Nikola Tesla, glasoviti znanstvenik i inovator, vodio je izrazito osebujan i uređen način života, koji se protezao i na njegove prehrambene navike. Opće je poznato da je zadržao izrazito umjeren pristup u konzumiranju hrane i pića. Njegovo postojanje bilo je obilježeno spartanskim životom, često je posvećivao duge sate svom poslu, često zanemarujući hranu dok je svim srcem bio zadubljen u svoje eksperimente. Njegove prehrambene preferencije prvenstveno su se sastojale od nekompliciranih obroka. Svjedočanstva bliskih suradnika i prijatelja pokazuju da se često potpuno odricao obroka, a kada bi i konzumirao hranu, obično je bila jednostavna i laka za pripremu. Neki izvori sugeriraju da je gajio naklonost prema juhi, povrću i voću, s posebnom sklonošću prema jabukama.

Mliječni proizvodi također su bili redoviti dio njegove prehrane. Vrijedno je napomenuti da se u to doba shvaćanje nutricionizma i dijetetike znatno razlikovalo od današnjeg znanja. Tesla je živio u 19. i 20. stoljeću, u vremenu kada su izostala moderna znanstvena dostignuća u području prehrane. Ipak, savjesno je pazio na unos hrane i tjelesnu aktivnost, uviđajući važnost što dužeg održavanja aktivnog načina života. U svojoj autobiografiji “Moji izumi: Autobiografija Nikole Tesle” otkriva svoj tipični doručak od mlijeka i jaja, naviku preskakanja ručka i poseban afinitet prema juhi od povrća. Tesla izjavljuje: “Najvažnija komponenta mog životnog plana je moj režim prehrane. Prema Tesli, pravilan rad stroja ovisi o opskrbi odgovarajućim gorivom. Međutim, također je s vremenom otkrio da su dva obroka dnevno dovoljna za njegovo zdravlje i apetit.

Izbacivanje ručka iz prehrane donijelo mu je novo shvaćanje života. Čak iu dobi od 78 godina uživa u svoja dva obroka jednako kao kad je imao 16 godina i nema probavnih problema, kako je objavljeno na web stranicu Tesla Universe.Za doručak je Tesla preferirao mlijeko zbog visokog sadržaja proteina, uz jaja, posebice bjelanjke koji su također bogati proteinima.Iako je uživao u riži, nije volio sir.Tesla je naglasio važnost povrća, unatoč niskom sadržaju bjelančevina. Iako ono možda ne daje značajnu energiju, neophodno je za regulaciju rada crijeva i opskrbu tijela vitaminima. Dugi niz godina uživao sam uživati ​​u ukusnoj juhi napravljenoj od luka i sitno nasjeckanog celera, obilno pripremljenog s velikom količinom maslaca.

Ova posebna kombinacija ne samo da je ugodna nepcu, već je i lako probavljiva. Upitan o svojim prehrambenim preferencijama, Tesla je otkrio da rijetko jede meso, samo jednom ili dva puta godišnje. Iako je meso vrijedan izvor bjelančevina, riba nudi jednako obilne zalihe i bjelančevina i masti, a ujedno je i lakše probavljiva. Osim toga, riba sadrži fosfor koji je koristan za živčani sustav. Međutim, treba napomenuti da dok fosfor hrani mozak, on također doprinosi povećanju kiselosti u tijelu. I meso i riba daju nam brze nalete energije, što ih čini neophodnim za pojedince u određenim profesijama. Ipak, važno je priznati da ova hrana zbog svog sastava potencijalno može skratiti naš životni vijek. Unatoč tome, tijekom našeg vremena na ovoj zemlji, oni nam nude značajnu količinu vitalnosti.

Preporučeno