Možda i najveći heroji ovoga doba kada vlada pandemija korona virusa svuda u svijetu su svakako ljekari i medicinski radnici, koji svojom hrabrom i nesebičnom borbom pokušavaju da na sve načine smanje epidemiju virusa, kao i da izliječe što veći broj zaraženih osoba. Također je poznato da su klompe kod većine njih sastavni dio njihove opreme, a mnogi su se često pitali zašto  ljekari nose baš ovu obuću.

Izbor ove obuće nije nikako slučajan i postoji niz razloga zašto su klompe najbolji prijatelji ljekara i zašto je to obuća bez koje oni i ne mogu da zamisle svoj posao. Klompe omogućavaju medicinskim sestrama i doktorima podršku koja im pomaže da smanje bol u stopalima, zglobovima, koljenima i kičmi što je jako važno jer oni provode dosta vremena na nogama, nekada bi imalo šansi za odmor. Nije nikao svejedno ljekarima da izdrže smjene od 8, 10 ili 12 sati, pa im je zbog toga udobna obuća prioritet, tako da svako od njih pomno bira svoje klompa koje koriste kada su na poslu, a dobre klompe su specijelno dizajnirane za rad na kojemu se podrazumijeva da se mnogo vremena provodi na nogama.

Klompe se na ovakvim poslovima koriste mnogo više od patika ili cipela, a pored toga su i zatvorene te pružaju zaštitu prstima, u slučaju eventualnih povreda kada se ispusti neki predmet, posebno kada su oštri predmeti u pitanju kao što su skalpeli, ili kada se prosipaju neke tečnosti ili hemikalije, kao i kada su u pitanju tjelesne tečnosti. Nisu sve klompe podjednako dobre pa treba obratiti pažnju na udobnost, podršku, bezbjednost koju pružaju, stabilnost i u kojoj mjeri smanjuju stres.

Posebna su vrsta hirurške klompe koje su napravljene za ljekare i sestre koji učestvuju na operacijama, a one čine noge odmornima i nakon smjene od 12 sati, te uklanjaju bol u leđima

 

Preporučeno