U članku koji je objavljen 25 jula na zenaportal.info, aludira se da je uhapšenn Milorad Dodik i da je kraj za Republiku Srpsku, što se naknadnom analizom raskrinkavanje.ba, ustanovilo da je totalna neistina. Sam naslov članka je aludirao na to da je Milorad Dodik iza rešetaka, što je također lažna vest. 

On line peticija koju je pokrenuo You tuber Amir Hadžić prema saznanjima portala raskrinkavanje.ba je upućena prema predsjedniku SAD-a Joe Bidenu, Ujedinjenim narodima, Interpolu, Evropskom parlamentu i Vijeću Evropske unije, te je objavljena na web stranici Change.org, što ne znači da može dovesti do hapšenja Milorada Dodika. 

Naslov navodi čitatelje na zaključak da se Milorad Dodik nalazi u zatvoru, iako se u članku takvo nešto ne spominje. Iako se u naslovima tvrdi da je o peticiji “obavešten Biden”, činjenica je da na stranici Change.org bilo ko može uputiti peticiju prema bilo kome. Također u naslovu se spominje da je “počeo udar na Republiku Srpsku”, ali se u samom tekstu nigde ne navodi takvo nešto.

Također, u ovom slučaju je Milorad Dodik pokrenuo i peticiju kojom potpisnici u Republici Srpskoj izražavaju neprihvatanje dopuna Krivičnog zakona, kao i stav da u Srebrenici nije počinjen genocid. “Udar na Republiku Srpsku” i “da je o svemu obavešten Bajden”, ocenjuje se kao dezinformaciija od strane portala raskrinkavanje.ba. 

Samim time, uz sve navedeno raskrinkavanje.ba je ocenilo celi članak kao i sam naslov kao klikbejt i lažnu vest, pa shodno time zenaportal.info je ispravio i naslov kao i sam sadržaj teksta da ne bi dolazilo do zbunjivanja i stvaranje pogrešnih zaključaka kod samih posjetitelja portala. 

Preporučeno