Kao što znamo, ovaj početak proljeća, do sada nam je skoro svaki dio dana, bio jako nestabilan, gdje nismo mogli organizovatat nikakve izlete . Čak je i Prvi maj, koji je tradicionalno rezervisan za roštilj i prirodu, bio i više nego pokvaren. Ovoga puta meteorolozi donose također, veoma loše vijesti, što se tiče samog ljeta, koje je pred vratima.

plazaNajpoznatija kompanij koja se bavi ugoročnim vremenski prognozama, „D Veder kompani“,  objavila je kompletan izvještaj u kojem se navodi kako će ovo ljeto za veći dio Evrope biti itekako toplije, ali i vlažnije od prosječnog, što i nije toliko dobro.

Količina padavina pogotovo u junu i julu bit će iznad prosječnih vrijednosti. To se nije dešavalo prethodnih godina, ali sada će biti tako slučaj. „Iako postoje značajna odstupanja u okviru modela praćenja jakih klimatskih kretanja, većina ukazuje na to da će ovog ljeta koje je pred nama, najviše biti rasprostranjena jako velika vrućina, a pogotovo u centralnim i istočnim dijelovima Evrope, gdje i mi spadamo.

1Kada je riječ o junu, u Britaniji ali i ovom dijelu Evrope, očekuje se hladnije vrijeme od prosječnih vrijednosti za to doba godine, sa dosta padavina. Tako ako planirate, godišnji odmor ili odlazak n more, preskočite Juni, naš iskreni savjet.

Ako planirate za Njemačku, onda je pravo vrijeme da odete nekome tamo u posjetu, jer će tamo sunčani intervali biti itekako visoki u to doba godine. se mogu nadati toplijem junu. Kada je riječ o jugoistoku Evrope, očekuje se da juni bude znatno topliji, ali i vlažniji od prosjeka.