Pandemija korona virusa traje već skoro godinu dana , a od kako je krenula , svi stručnjaci svijeta žele na sve načine da saznaju što više mogu o samom virusu , te kako on napada zdrave ćelije , na koji način se to može spriječiti , a u isto vrijeme se uveliko radi i na pronalasku vakcine protiv ovog opakog virusa.

 

Tako su ovih dana na internetu objavljene fotografije SARS-CoV-2 , napravljene elektronskim mikroskopom. Na ovim slikam ase mogu vidjeti virusi kao male okrugle tvorevine , a duguljasti oblici koji pomalo nalikuju na rezanca su ustvari ćelije.

Ove fotografije pokazuju i novi korona virus , te kako on napada stanice u ljudskom organizmu , te disajnim organima. Ove slike pružaju uvid u to koliko veliki broj virusa bude proizveden tokom jedne infekcije , i da svaka zaražena stanica može da proizvede na hiljade virusa. Da bi napravili ovakve fotografije , naučnici su prije toga namjerno inficirali stanice ljudskih disajnih organa sa novim korona virusom , te su onda ispitali stanice  , nakon četiri dana. Duguljaste tvorevine cilije su spojene nitima sluzave materije , nalik na mrežu , koja je prirodno prisutna u vazduhu.

Preporučeno