Današnji članak se bavi najvažnijim organom u ljudskom tijelu: srcem. Iako se odlazak u teretanu općenito smatra pozitivnom odlukom, ključno je imati na umu da vježba može biti naporna za tijelo. Intenzivna fizička aktivnost može povećati rizik od srčanog udara i srčanog udara.

Da biste spriječili takve rizike, imperativ je umjereno vježbanje i česte pauze. Dr Petar Otašević, internističar specijalista kardiologije i vanredni profesor Medicinskog fakulteta u Beogradu, preporučuje da se pridržavate saveta lekara kada je u pitanju vežbanje. Pored toga, sredovečne i starije odrasle osobe treba da prođu individualnu procenu zdravlja pre početka bilo kakvog režima vežbanja.

Kao zdravstveni radnici, često savjetujemo našim pacijentima da se redovno bave fizičkom aktivnošću, kao i da se uzdrže od konzumacije brze hrane i hrane bogate šećerom, mastima ili ugljikohidratima. Preporučena dužina vježbanja je 150 minuta sedmično, iako to može biti bilo koji oblik fizičke aktivnosti koji pojedinac preferira, kao što je brzo hodanje, trčanje, vožnja bicikla ili jednostavno hodanje. Ipak, ključno je biti oprezan i poduzeti sigurnosne mjere, posebno među osobama srednjih godina.

Prije nego se upustite u bilo koji režim vježbanja, posebno ako ste srednjih godina i planirate vježbati u teretani, MONDO-ov stručnjak predlaže sveobuhvatan kardiološki pregled. Ovaj pregled bi uključivao mjerenje krvnog tlaka, provođenje laboratorijskih testova, izvođenje elektrokardiograma i ehokardiograma. To će vam omogućiti da procijenite sigurnost bavljenja vježbanjem i odredite odgovarajući nivo intenziteta s kojim biste trebali početi.

Nadalje, preporučuje se da pratite broj otkucaja srca i pažljivo ga pratite.

Tokom fizičkog vježbanja, doktor naglašava važnost osiguravanja da broj otkucaja srca ne premaši svoju maksimalnu brzinu. Ova brzina se izračunava oduzimanjem starosti pojedinca od 220. Na primjer, ako neko ima 50 godina, njegov maksimalni broj otkucaja srca ne bi trebao prelaziti 170 otkucaja u minuti. Vrijedi napomenuti da je ovo gornja granica. Dodatno, doktor ističe da kako ljudi stare, njihov maksimalni broj otkucaja srca će se smanjiti.

Preporučeno