Izjava srpskog tenisera Novaka Đokovića “Kosovo je srce Srbije” izazvala je burne reakcije globalne publike nakon njegove pobjede u početnom kolu Rolan Garosa. Poruka je izazvala kontroverze i debate širom svijeta, s brojnim pojedincima koji su izrazili svoje mišljenje o tom pitanju. Mnogi dovode u pitanje značaj ove izjave i njene potencijalne posljedice, dok drugi brane Đokovićevo pravo da iznese svoje stavove. Incident je izazvao burnu diskusiju o složenoj političkoj situaciji na Balkanu i dugogodišnjim tenzijama između Srbije i Kosova. Kao takva, poruka je postala vruća tema u medijima i javnosti, a njen uticaj će vjerovatno odjeknuti još neko vrijeme.

Hrabar čin srpske zvijezde ukrao je žižu svih ostalih utakmica održanih u Parizu i postao tema o kojoj se najviše priča. Ovaj događaj je bio toliko značajan da je potpuno zasjenio sve ostale sportske događaje koji su se u to vrijeme odvijali u gradu. Hrabrost i herojstvo srpskog sportiste mnogi su hvalili kao izuzetan podvig hrabrosti i odlučnosti, a njegove postupke naveli su i navijači i kritičari.

Svedočanstvo njegove veštine i njegovog karaktera je da je njegov čin hrabrosti privukao pažnju svijeta i učvrstio njegov status jednog od najtalentovanijih i najhrabrijih sportista svoje generacije. Njegov će se gest bez sumnje pamtiti godinama koje dolaze, služeći kao podsjetnik na snagu ljudske otpornosti i odlučnosti u suočavanju sa nedaćama. Odgovor na Novakovu izjavu bio je raznolik, jedni su mu davali podršku, a drugi su je koristili kao sredstvo da ga još jednom kritikuju. Sa Novakovom perspektivom složili su se oni koji duboko razumiju situaciju i njen značaj. Međutim, bilo je i pojedinaca koji su iskoristili priliku da osude Srbina i prikažu ga kao glavnog antagoniste u svijetu tenisa.

Kao što se i očekivalo, najteži udarac zadali su Britanci, a posebno sportski urednik “Telegrafa” u Britaniji Oliver Braun. Britanski novinar napisao je posebno sraman tekst pod naslovom “Odustani od njega, omalovaži ga, deportuj – Novaka Đokovića nije briga” u kojem su napali teniskog šampiona neviđenom brutalnošću. Članak je bio ispunjen uvredama i pogrdnim jezikom na račun Đokovića, koji se smatra jednim od najvećih tenisera svih vremena.

Novinar kao da je uživao u rušenju Đokovića i predložio je da ga napuste, ismijavaju, pa čak i deportuju. Ova vrsta opakog i neopravdanog napada na uvaženog sportistu je i uznemirujuća i duboko razočaravajuća. Braunov tekst karakteriše njegova sramotna priroda, ali usred negativnosti, on priznaje da je ozloglašenost oko Kosova prva prilika za lidera koji čvrsto stoji u svojim uvjerenjima i spreman je da ide protiv plime javnog mnjenja. Ovaj tip lidera se često doživljava kao vuk samotnjak, koji ide protiv zrna većine, a reflektori na Kosovu pružaju platformu da takva osoba zablista.

Preporučeno