U nastavku današnjeg članka, vraćamo se malo u period kada je divljao rat na području bivše Jugoslavije. Period 1992-1995 godinaa je najužasniji poeriod kada je veliki broj ljudi sa ovih prostora izgubio svoje živote, a sve zbog glupih teorija i nacionaalista koji su dojili razjareni i pomalo glupi narod iz svih država bivše Jugoslavije. 

Najviše je stradala u tom ratu Bosna i Hercegovina, kod kojih je u stvari i najviše trajao sukob, i to pune 3 godine. Srebrenica je svakako najveća mrtlja u modernoj istoriji Evrope, koja je dopustila da se surovo ubije preko 8.000 civila, koji su ostali zarobljeni u velikoj klopci srpskih snaga u to vrijeme koji su opkolili bili ovaj mali gradić u centralnoj Bosni. 

Jedan od najvećih simbola odbrane ovog grada bio je i ostao Naser Orić koji je okupio gloruke ljude iz Srebrenice, skupili su nešto oružja i tako pružili otpor 5 puta nadmoćnijoj armadi koja je bila puno opremljenija od BH vojske. Međutim nisu izdržali veliki pritisak, tako da su izgubili ovu bitku, a sam Alija Izetbeghović je poslao helikopter po Nasera Orićča koji je spasio živu glavu samo par dana prije nego je pala Srebrenica. 

Dugo vremena će se pričati o ovom velikom i krvavom događaju, a Ratko Mladić i Radovan Karadžić su trenutno u Hagu i izdržavaju kaznu i to doživotnu zbog ovog velikoga zločina. Sada je na internetu osvanuo i jedan snimak koji pokazuje Naserove vojnike, kako siju mržnju prema svemu što je srpsko. Cijeli snimak je napravljen u proljeće 1994 godine, pogledajte i sami kako je to izgledalo.

 

Preporučeno