Joy je oduvijek bila svjesna svog pojačanog njuha, ali nikada nije mogla zamisliti da će to imati tako presudnu ulogu u spašavanju života njezina supruga. Tijekom ranih faza njihova braka prvi je put otkrila poseban miris koji je izlazio iz Lesa, što će kasnije dovesti do otkrića njegove Parkinsonove bolesti. Unatoč njezinim neumornim naporima da skrene pozornost na ovaj neobičan fenomen, trebalo je šest dugih godina prije nego što je Les konačno dijagnosticirana. Pronašavši utjehu u grupi podrške za one koji se suočavaju s istom bitkom, Joy je ubrzo primijetila da se isti neugodan miris od ranije osjećao u zraku tijekom njihovih sastanaka.

Postalo joj je jasno da njezini instinkti nisu puka slučajnost. Nakon niza pomno provedenih testova, tijekom kojih je Joy pokazala iznimnu stručnost, istraživači su došli do značajne spoznaje: Parkinsonova bolest ima potencijal izazvati suptilne promjene u prirodno prisutnim uljima prisutnim na koži, a ti olfaktorni znakovi mogu poslužiti kao vitalni sredstvo za otkrivanje bolesti u ranoj fazi. Ovo otkriće zapalilo je tračak nade za sve one koji se bore s ovim iscrpljujućim kroničnim poremećajem kretanja. Znanstvenici vjeruju da bi revnim praćenjem i točnim tumačenjem tih mirisnih signala moglo biti moguće promptno intervenirati i pružiti pravovremenu pomoć osobama koje boluju od Parkinsonove bolesti.

Joyina izvanredna sposobnost da razazna ove nijansirane promjene u mirisu sada preuzima ključnu ulogu u tekućoj borbi protiv ove teške bolesti, koja često ostaje skrivena ispod vanjskih manifestacija drhtanja i ukočenosti mišića. Njezina budnost i intuicija sada potencijalno mogu napraviti ogromnu razliku u životima bezbrojnih pojedinaca koji, zahvaljujući ovom otkriću, dobivaju priliku za svjetliju budućnost. Nalazi ovog istraživanja, koji su objavljeni u cijenjenom medicinskom časopisu “JAMA Neurology”, iznijeli su na vidjelo postojanje simptoma povezanih s Parkinsonovom bolešću koji se kod pacijenata mogu manifestirati godinama prije formalne dijagnoze. Parkinsonova bolest je degenerativno stanje u kojem određene regije mozga progresivno propadaju tijekom vremena. Parkinsonova bolest, stanje koje pogađa jednu od svakih 500 osoba, među najraširenijim je poremećajima u starijoj populaciji. Međutim, bitno je razumjeti prirodu ove bolesti, njezine simptome i dostupne mogućnosti liječenja.

Nedavna studija provedena u Ujedinjenom Kraljevstvu, prva takve vrste, istraživala je ovaj neurodegenerativni poremećaj unutar raznolike populacije, s ciljem dubljeg razumijevanja načina na koji Parkinsonova bolest utječe na pojedince iz svih društvenih slojeva. Uobičajeni simptomi ovog stanja uključuju nenamjerno trzanje određenih dijelova tijela poznato kao drhtanje, spore pokrete, ukočenost mišića koja otežava pokretljivost, osjećaj depresije i tjeskobe, poteškoće s ravnotežom, gubitak osjeta mirisa, poremećaje spavanja i poremećaje pamćenja.

Preporučeno