Jeste li ikada razmišljali o mogućnosti da neki od fizičkih osjećaja koje doživljavate tokom dana mogu biti pokazatelji većeg zdravstvenog problema? Iznenađujuće, značajan broj pojedinaca, bez obzira na njihovu dob, ne prepoznaje potencijalnu težinu svojih simptoma. U nekim slučajevima, takvi simptomi mogu značiti ozbiljnu bolest koja je možda napredovala do tačke u kojoj je liječenje posebno izazovno.

Uobičajeno je da osobe sa rakom pluća ne pokazuju nikakve simptome sve dok bolest ne pređe u teži stadijum. Nažalost, to često znači da je situacija postala previše teška da bi osoba dobila efikasan tretman. Jedan tragičan primjer ovoga je slučaj starije žene iz New Jerseya koja je posjetila hitnu pomoć nakon što je iskusila bol u ramenu. Otkriveno je da ima metastatski rak pluća i da je preminula samo 25 dana kasnije. Cureus Journal of Medical Science izvijestio je o ovom slučaju i naveo da je žena osjećala bol u lijevom ramenu, podlaktici i laktu nekoliko sedmica prije nego što je zatražila medicinsku pomoć. Kasnije je osjetila sličan bol na desnoj strani.

Nakon CT skeniranja i biopsije kostiju, medicinski radnici su otkrili da žena boluje od adenokarcinoma. Rak je u početku počeo u dnu njenog lijevog pluća i proširio se na kičmu, rebra i nadbubrežnu žlijezdu, što je objasnilo bol u ramenu koju je osjećala. Iako njeno rame nije bilo zahvaćeno rakom, vjerovalo se da je jedna od kancerogenih lezija na njenoj kičmi uzrok njene nelagode. Uprkos tome što je pušač, žena nije ispunjavala kriterijume za skrining raka pluća zbog obima pušačkih navika. Pušila je samo jednu cigaretu marihuane dnevno pet godina, za koju su njeni doktori vjerovali da nije značajno doprinijela njenom raku. Iako je pušenje povezano s ovim oblikom raka, ono je i vodeći uzrok raka pluća kod nepušača.

Doktori su dali objašnjenje za iznenadnu smrt pacijenta, uprkos tome što mu je nedavno dijagnosticirana. Iako je rak pluća u uznapredovalom stadijumu, bilo je prisutno samo nekoliko simptoma, što je tipična karakteristika ove vrste raka. Studija porodica sa adenokarcinomom raka pluća otkrila je da su kašalj i kratak dah najčešći prijavljeni simptomi. Liječenje raka pluća ovisi o stepenu do kojeg je bolest uznapredovala nakon dijagnoze i može uključivati ​​kemoterapiju, radioterapiju i operaciju. Pacijent je primljen u bolnicu i primio je kombinaciju radioterapije i steroida, ali se, nažalost, stanje naglo pogoršavalo, što je rezultiralo smrću samo 25 dana nakon prijema. Doktori su kao uzrok smrti pripisali brzi napredak bolesti.

Preporučeno