Josip Broz Tito, istaknuta ličnost jugoslavenske povijesti, bio je komunistički revolucionar, političar i vođa Saveza komunista Jugoslavije. Obnašao je dužnost doživotnog predsjednika Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije. No, opće je poznato i da je Tito bio na glasu kao ženskar, koji se tijekom života upuštao u brojne ljubavne veze. Kada se govori o Titovim romantičnim vezama, prva žena koja nam obično pada na pamet je Jovanka Budisavljević. Međutim, važno je napomenuti da je imao i druge ljubavne partnerice i da je prije nego što je upoznao Jovanku bio oženjen.

Titova prva supruga bila je Pelagija Belorusova, koja je podrijetlom bila iz Rusije. Vjenčali su se na crkvenoj ceremoniji nakon koje je uslijedio građanski u lipnju 1919. Pelagia je imala samo 14 godina kada se vjenčala s Titom, koji je tada imao 26 godina. Prvi put su im se putevi ukrstili kada ga je spasila od Kolčakovih kontrarevolucionara dok je bio ratni zarobljenik. Tito i Pelagija bili su blagoslovljeni s četvero djece, no sudbina im je okrutno zadala ruku jer im je prvo dijete umrlo nedugo nakon rođenja. Tragično, sljedeće dvoje djece također je napustilo svijet u ranoj dobi, ostavivši par sa samo jednim preživjelim djetetom od prvotno četvero. Nakon Titova pritvaranja 1928. zbog zagovaranja komunizma, Pelagija se s njihovim sinom odlučila vratiti u Rusiju. Kad je Tito izašao iz zatvora, gajio je animozitet prema Pelagiji jer je njihovo dijete Žarka smjestila u ustanovu za nezbrinutu djecu. Na kraju je njihov brak zakonski okončan u travnju 1936.

U listopadu 1936. Tito je stupio u drugi brak s Lucijom Bauer, poznatom i kao Ana Koenin. Prije nego što se udala za Tita, Bauer je bila u braku s istaknutom članicom njemačke komunističke partije. Međutim, nakon Hitlerova uspona na vlast, Bauerin suprug je zatvoren i osuđen na dugu zatvorsku kaznu. Kao odgovor, Međunarodna organizacija Red Aid omogućila je Bauer da se preseli u Moskvu, gdje je preuzela pseudonim Lucija Bauer.

Tito i Lucija vjenčali su se 1936. godine kada su on imao 44, a ona navodno 22 godine. Ubrzo nakon vjenčanja, Tito je napustio Jugoslaviju i otišao raditi u ilegalu. No Luciji je nastavio slati ljubavna pisma u kojima joj je iskazivao nepokolebljivu ljubav. Lucija je 1937. pogubljena u moskovskom zatvoru nakon što ju je Staljinova tajna policija optužila da je špijun za Njemačku.

Preporučeno