Danas se čini da se nebrojene vrste hrane reklamiraju kao “zdrave”.

Brojni dostupni artikli ne samo da nude opipljive prednosti životnog stila, već su i puni vitamina, minerala i drugih pozitivnih nutrijenata koji mogu značajno poboljšati nečiju prehranu.

Brojne vrste hrane otkrile su metode za smanjenje udjela kalorija, soli, šećera i masnoće, nudeći zdravije opcije svojim uobičajenim ponavljanjima. Iznenađujuće, određena hrana koja se reklamira kao “zdrava” je štetnija za vaše zdravlje od slatkiša.

Kako bismo identificirali hranu koja je nutritivno manje korisna od slatkiša, ključno je razumjeti razloge zašto su slatkiši štetni za naše zdravlje.

Doktorica Trista Best za N1 Hrvatska izjavila je kako se konzumacija slatkiša zbog visokog sadržaja šećera i kalorija, ali i niske nutritivne vrijednosti smatra nezdravom praksom.

Prema njegovim riječima, konzumacija prekomjerne količine šećera može rezultirati raznim zdravstvenim problemima, poput debljanja, karijesa i veće osjetljivosti na određene kronične bolesti poput bolesti srca i dijabetesa tipa 2.

Prema Bestu, slatkiši se obično označavaju kao hrana s “praznim kalorijama”, što ukazuje na to da, iako daju energiju (ili kalorije), ne nude mnogo u smislu esencijalnih nutrijenata kao što su vlakna, vitamini i minerali.

“Ključno je održavati uravnoteženu i zdravu prehranu koja uključuje niz hranjivih namirnica uz ograničavanje konzumacije slatkih poslastica”, naglasila je.
Nakon savjetovanja s raznim stručnjacima, Eat This, Not That otkrili su da određena hrana koja se reklamira kao “zdrava” zapravo može biti štetna za vaše zdravlje. Iznenađujuće, neke od ovih opcija sadrže više šećera od slatkiša, što ih čini lošijim izborom. Osim toga, neke od ovih namirnica nude više od praznih kalorija ili prekomjernog šećera. Također mogu sadržavati dodane soli koje nije lako otkriti, za razliku od tipične čokolade ili lizalice.

Voće koje je osušeno.
Mnogima bi moglo biti iznenađenje da određeno voće može biti štetnije za zdravlje od slatkiša. Osobito sušeno voće predstavlja mnoštvo problema koji nisu toliko česti kod bombona od tvrdog voća.

Dok je voće dugo hvaljeno kao zdrav dodatak prehrani, sušeno voće često sadrži prekomjerne količine šećera i kalorija. Osim toga, sušeno voće obično je manje veličine, što može dovesti do prekomjerne konzumacije i posljedičnog debljanja, za razliku od svježeg voća.
Ako tražite praktičnu alternativu suhom voću, razmislite o odabiru cijelog voća poput jabuka ili banana.

Prema nutricionistici, nema potrebe potpuno izbaciti sušeno voće iz prehrane ako to ne želite. To je zapravo jedna od sedam neočekivanih namirnica koje se mogu uključiti u vaš plan mršavljenja, pod uvjetom da se konzumira umjereno.

Granola
Granola se često smatra zdravom opcijom kada su u pitanju žitarice. Međutim, važno je napomenuti da dok je neki proizvođači mogu plasirati kao bolju alternativu slatkim žitaricama za doručak, određene vrste granole koriste različita ulja za povezivanje žitarica. Ta se ulja zatim zaslađuju šećerom, što možda i nije tako zdravo kao što se isprva mislilo.

Prema Bestu, granola se često reklamira kao hranjiv izbor; međutim, može sadržavati značajne količine nezdravih masti i šećera.
Pri odabiru granole ključno je pregledati etiketu i odlučiti se za vrste koje sadrže cjelovite žitarice, zdrave masnoće i minimalno šećera.

Pločice koje stvaraju ili koriste energiju.
Zdravstveno osviješteni pojedinci prihvatili su energetske pločice, uglavnom zahvaljujući reklamnim kampanjama koje prikazuju sportaše. Dok mnogi vjeruju da su energetske pločice sastavni dio fit stila života, pomniji pogled na njihovu hranjivu vrijednost otkriva tamniju stranu. Čitajući podatke o hranjivim vrijednostima na pakiranju, mogli biste se iznenaditi kada vidite visok postotak ugljikohidrata i masti.

Mnoge energetske pločice reklamiraju se kao brza, hranjiva opcija, ali značajan broj njih sadrži puno kalorija i šećera. Best sugerira da je ključno odlučiti se za energetske pločice koje su napravljene od cjelovitih žitarica i imaju niži udio šećera. Međutim, vrijedi napomenuti da nisu sve energetske pločice nutritivno manjkave, a neke čak imaju veću nutritivnu vrijednost od tipične čokoladice.

Pločice od žitarica.
Žitarice su stekle negativnu nutricionističku reputaciju, i to s dobrim razlogom – nekoliko varijanti ove osnovne namirnice sadrži prekomjerne količine šećera. Iako neke cjelovite žitarice možda nemaju isti nutritivni učinak, obično ih nema u žitnim pločicama. Iako se određene marke žitnih pločica reklamiraju kao jednostavan i hranjiv doručak, one mogu dovesti u zabludu. Unatoč naizgled zdravom izgledu, ove pojedinačno zamotane pločice često sadrže skrivene sastojke koji nisu korisni za zdravlje.
Prema Yeleni Wheeler, dijetetičarki, značajan broj njih ima veći udio šećera od slatkiša i nizak udio vlakana.

Jogurt koji je smrznut.
Ako želite poslužiti desert koji je i izvrstan i hranjiv, odabir između tradicionalnih slatkiša i smrznutog jogurta može biti težak zadatak. Međutim, kada se uzme u obzir nutritivna vrijednost, smrznuti jogurt se pojavljuje kao očiti izbor. Njegov marketing ga hvali kao zdraviju opciju u usporedbi s običnim desertima, koji su obično krcati prekomjernim količinama šećera i masti.
Prema dr. Lisi R. Young, smrznuti jogurt raznih vrsta obično ima visok sadržaj šećera, ponekad čak i veći od slatkiša i tradicionalnog sladoleda; to može navesti ljude da konzumiraju više nego što namjeravaju, jer pogrešno pretpostavljaju da je to zdravija opcija zbog oznake “jogurt”.
Konzumacija slatkih poslastica povezana je s brojnim zdravstvenim problemima, uključujući upale. Prema dijetetičarima, smrznuti jogurt jedan je od šest grickalica za koje se pokazalo da povećavaju upalu u tijelu, a da to nije očito.

Preljev za salatu s malo masti.
Neuobičajeno je povezivati ​​salate s desertima, osobito kada govorimo o izboru hranjivih namirnica. Dodaci koji se koriste na salati mogu značajno utjecati na njezinu hranjivu vrijednost. Nažalost, brojni preljevi za salate s niskim udjelom masnoće koriste previše šećera kako bi nadoknadili nedostatak okusa i kvalitete u sadržaju masti.

Young primjećuje da je biljno ulje obično primarni sastojak.
Ove namirnice sadrže značajne količine omega-6 masnih kiselina, koje mogu uzrokovati trajne upale u tijelu. Osim toga, gotovo uvijek imaju značajne količine šećera.
U slučaju da razmišljate znači li to da više nikada ne možete uživati ​​u jedenju ove hrane kako biste održali zdrav način života bez ometanja – razmislite ponovno. Ova pretpostavka nije točna. Kako bismo utvrdili najpametnije i najzdravije izbore za vašu prehranu, Best nas podsjeća da je najvažniji čimbenik u procesu pripreme imati na umu svoje prioritete.

“Ključno je imati na umu da se prema njezinoj izjavi nijedna pojedinačna namirnica ne može smatrati inherentno ‘zdravom’ ili ‘nezdravom’. Umjesto toga, ono što ima veći značaj je ukupna ravnoteža nečije prehrane.
Iako je prihvatljivo s vremena na vrijeme uživati ​​u ovakvoj kuhinji, nije mudro to učiniti navikom. Umjesto toga, preporuča se uključivanje raznolikog skupa hranjivih namirnica u dnevne obroke i međuobroke. To može uključivati, ali nije ograničeno na voće, povrće, cjelovite žitarice i nemasne bjelančevine, kao što je savjetovao govornik.

Preporučeno