Kako ste i sami mogli da zaključite danas pišemo o jednoj veoma zanimljivoj temi, a priča koju vam donosimo nam dolazi iz Srbije, tačnije sela po imenu Draginje. Ovo selo se nalazi između Šapca i Valjeva, a poznato je po tome, što većinu stanovništva ovog sela čine gastarbajteri, koji su godinama već u Austriji, Italiji i Njemačkoj, i koji su odlučili da skoro sav novac koji zarade oni ulože u svoje kuće koje se nalaze u njihovom rodnom selu.

U ovom selu, većina kuća izgrađena je od bijelog kamena, na fasadama kuća nalaze se gipsani ukrasi, uglavnom u obliku lavova, konja, labudova, i po tome jeste ovo selo i poznato. Mještani kažu da ipak takva estetika polako i izlazi iz mode, pa tako većina njih sada skida ukrase, a umjesto toga kupuju Luj Viton zavjese, Versače pločice markirane trosjede i sav ostali namještaj. Novinari su odlučili da posjete ovo selo, a tamo ih je žena po imenu Slađana koja je njegovateljica ugostila, i sprovela ih je kroz neke od kuća u kojima se pretežno nalaze starije žene, pa je tako Slađana rekla:

“Prvu takvu kuću sa ukrasima i gipsanim lavovima sagradio je pre nekoliko decenija koordinator Roma u selu. Posle toga su svi krenuli da prave takve kuće. Sada skidaju beli kamen da bi stavili fasadu, najpopularnija je sjajna, kad se kuća presijava na suncu. Mnogo se ulaže u ograde od kovanog gvožđa za koje se daje po 15.000 evra. Najviše se voze “mercedes” i “bmv” džipovi. Najvažnije je imati firmirane zavese, pločice, nameštaj. Iako dođu samo na deset dana godišnje, žele da imaju bazen u dvorštu. Sve to donose iz Austrije i puno košta. Hoće da se zna za šta rade”, rekla je ona. Ostatak teksta pročitajte ovde.