I danas govorimo o kardiovaskularnim bolestima koje su sve više zastupljene u svijetu. Vjerovali ili ne, na milione ljudi u toku dana širom svijeta umre od zatajenja srca, a posljednji u nizu je bio popularni srpski pjevač Džej Ramanadovski. Srce je organ koji radi cijeli vaš život, i zato je jako bitno da se vodi računa o njegovom zdravlju.

Ono što doktori ukazuju da se ne nađete u 18 miliona osoba koje umru tokom svake godine od bolesti srca, je to, da prepoznate na vrijeme sve moguće simptome koji mogu da dovedu do infarkta ili zatajenja rada srca. Nekada se neke bolesti znaju zamaskirati u jako neobične simptome, tako da nikako ne sumnjate da nešto nije u redu sa vašim srcem. 

Svakako da je najveći procenat osoba koje imaju problema sa kardiovaskularnim sistemom, oni koji su preko 60 godina starosti i koji imaju hipertenziju, prekomjeran broj kilograma, kao i ovežan postotak masnoće u krvi. Prvi i osnovini simptom koji svako može da prepozna jeste žiganje ili tupa bol u predjelu grudnoga koša. Zatim tu ide loša apetit i nagli gubitak kilograma, iako niste ni na kakvoj dijeti, onda je krajnje vrijeme da se malo zabrinete za svoje zdravlje. 

Bol u lijevoj ruci bez ikakvog razloga, pa čak i bol u donjem dijelu vilice, to može biti znak da imate problema sa vašim srcem. Zamaranje, zatim blaa vrtoglavica koja je konstantno prisutna, iako ste poprilično odmorni. Uporan kašalj je još jedan od simptoma, kao i apneja prilikom spavanja. Potražite pomoć oktora prije nego bude kasno…

Preporučeno