Radna skupina za zaštitu okoliša objavila je izvješće koje otkriva da se u proizvodnji i čuvanju hrane koristi više od 100 vrsta pesticida. Budući da je proljeće primarno godišnje doba za uzgoj voća i povrća, imperativ je znati koji proizvodi sadrže najviše pesticida. Osim toga, određeni proizvodi sadrže opasnu kemikaliju koja može uzrokovati neurološka oštećenja i kod odraslih i kod djece. Dr. Filgood je gostovao u televizijskoj emisiji Prva gdje je govorio o pesticidima, njihovoj distribuciji i lokacijama na kojima se najčešće koriste.

Dr. Filgood objašnjava da se pesticidi koriste za kontrolu štetočina na usjevima i mogu biti kemijske ili biološke prirode. Istraživanja pokazuju da bi se bez pesticida prinos usjeva smanjio za 70% zbog oštećenja od štetnika. Postoje tri glavne kategorije pesticida: fungicidi za gljivice, insekticidi za insekte i herbicidi za korove. Međutim, postavlja se pitanje kako su usjevi mogli uspijevati bez pesticida prije više od 50 godina. Dok pesticidi mogu biti bezopasni ako se pravilno koriste, želja za profitom često dovodi do njihove zlouporabe. Kako bi se smanjili ostaci pesticida, dr. Filgood preporučuje namakanje voća i povrća u vodi na 30 minuta te pranje lista po lista salate.

Problem s pesticidima je taj što se njihov negativan učinak na životinje obično pripisuje samo jednoj vrsti pesticida, iako smo izloženi višestrukim pesticidima. Na popis voća i povrća koje je zaraženo pesticidima ove godine uvrštene su i ljute papričice, među kojima su jagode, špinat, rajčice, breskve, krumpir, jabuke, nektarine, kruške, grožđe, slatke paprike, trešnje i celer. Međutim, Environmental Working Group identificirala je neke od najsigurnijih vrsta voća, poput ananasa, kivija, dinje, avokada i kukuruza šećeraca. Osim toga, proizvodi s najmanje pesticida uključuju luk, grašak, patlidžan, brokulu, kupus i gljive.

Preporučeno