Ovaj vikend za vas imamo jednu veoma zanimljivu temu, za koju vjerujemo da će sve vas da zanima, a riječ je o tome da li i kako može da se uštedi prilikom plaćanja računa. Vezano za to svaki savjet nam dobro dođe, a kada je riječ o Srbiji, samo za provizije na plaćanje komunalnih računa na šalterima jedna prosječna porodica godišnje potroši oko 3 hiljade dinara.

Recimo kada onlajn plaćamo u većini banaka provizija po računu negdje je oko 10 i 30 dinara, i kada se to mjesečno u prosjeku gleda za plaćanje pet osnovnih računa putem onlajn plaćanja, i tome dodamo 20 dinara naknade, to onda za godinu dana iznosi nekih 1.200 dinara, i to je kako ste i sami mogli da zaključite upola jeftinije nego čekanje u redovima da biste platili svoje račune. Recimo i to da ukoliko infostan plaćate u pošti, onda nemate nikakvu proviziju. Možete uštediti i ako ga platite do 15. u mjesecu, jer onda dobijate popust od pet odsto na sljedeći račun, bez obzira na to gdej ste ga platili.

Kada su u pitanju struja, telefon i kablovska u pošti iste plaćate od 50 dinara po računu, što je skuplje nego u bankama. Proviziju ne plaćate ako struju, vodu i grijanje platite na blagajnama komunalnih preduzeća, a to je možda jedan od razloga što mnogi penzioneri račune još plaćaju na šalteru. Dušan Uzelac iz “Kamatice” povodom ovoga rekao je sljedeće: “Stariji građani nisu baš neuki da ne mogu da nauče digitalno plaćanje i onlajn plaćanje. Više mislim da je to jedna ukorenjena navika izlaska iz kuće i komunikacija u kraju sa komšilukom, ali i sa druge strane postoji nešto što se ne vidi, a to je da je teret dokazivanja da ste nešto platili i dalje na vama i zato u narodu postoji da ja imam uplatnicu, ko zna šta će to da bude”. Ostatak teksta pročitajte ovde.

Preporučeno