Danas ćemo da se bavimo stanjem na istoku, gdje već nekoliko mjeseci traje rat između Rusije i Ukrajine, a sve ovo je podsjećanja radi počelo krajem februara, kada je Vladimir Putin, ruskim vojnim snagama naredio da započnu specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini. Najviši ruski zvaničnik, Anatolij Čubajs, jedno vriejme bio je tema, u vezi toga da je on otkaz dao upravo zbog rata u Ukrajini, a on je na kraju otrovan. Imao je 67.godina, i nekada je bio šef kabineta Kremlja, kao i potpredsjednik vlade, koji je u martu ove godine pobjegao iz Rusije, te je podnio ostavku na mjestu Putinovog izaslanika pri međunarodnim organizacijama.

Njemu je inače dijagnostifikovan veoma rijedak neurološki poremećaj, a riječ je o Gijen-Bareovom sindromu, pa je on sada ostaki sa djelimičnom paralizom liuca, i ne može više da hoda, a sada već više nije u mogućnosti ni da oči zatvori. Vijest o njegovom teškom stanju izazvale su veliki strah da je on otrovan, a gdje sada boravi otišli su specijalisiti koji su bili obučeni u specijalna odijela. Trovanje nije isključeno, dok italijanske službe navodno istražuju cijeli ovaj slučaj. Zapadne obavještajne službe strahuju da ruske laboratorije pokušavaju da stvore toksine koji oponašaju stvarne bolesti.

Guillain-Barreov sindrom, ozbiljno i potencijalno opasno stanje, koje utiče na nerve u stopalima, rukama i udovima, uzrokujući utrnulost, slabost i bol. Bivša predsjednička kandidatkinja i novinarka Ksenija Sobčak izjavila je sljedeće: “Njegovo stanje se stabilizovalo, ali Anatolij Čubajs je i dalje na intenzivnoj nezi, njegove noge i ruke ne rade dobro, oči ne mogu da se zatvore i ima delimičnu paralizu lica”. Ostatak teksta pročitajte ovde.