Uzgoj oraha može biti unosan pothvat, budući da su glavna namirnica u kućanstvima i koriste se i cijeli i sitno nasjeckani u raznim pekarskim proizvodima. Prema riječima diplomiranog agronoma Vladana Ilića, sadnja oraha je pothvat koji se ne održava lako i ima veliku potražnju na tržištu. Ilić je nakon umirovljenja odlučio posaditi plantažu oraha u rodnom selu Tvrdići kod Požege. Na površini od jednog hektara i 10 ari zasadio je više sorti i selekcija, što je rezultiralo s ukupno 110 stabala. Ilić nije požalio zbog svoje odluke jer se stabla oraha relativno lako uzgajaju i daju zadovoljavajući prinos. Iako neki favoriziraju druge sorte poput Championa, sorta Race se pokazala najuspješnijom, dajući dosljedan prinos čak iu nepovoljnim vremenskim uvjetima.

Svako stablo daje od 20 do 40 kilograma oraha po sezoni. Kako kaže Vladan, koji je razgovarao s RINA-om, uzgoj stabala oraha je jeftina investicija koju je jednostavno održavati. Stabla oraha mnogo je lakše uzgajati nego stabla lješnjaka, a donose znatnu zaradu. Nadalje, ne zahtijevaju mnogo rada, otporne su na mraz i nisu osjetljive na mnoge bolesti. Međutim, jedina mana je to što je potrebno neko vrijeme da se vidi povrat ulaganja, jer se ne može sve postići odmah. Unatoč tome, ulaganje u stabla oraha se isplati jer se počinje isplaćivati ​​deset godina nakon sadnje, a prinosi se povećavaju nakon petnaest godina, s mogućnošću zarade i do deset tisuća eura po hektaru. Naša se trgovina može pohvaliti lojalnom bazom kupaca koji se često vraćaju kako bi kupili vrhunske orahe.

Unatoč tome, primijetio sam da određene serije oraha sadrže pocrnjele i obojene jezgre. Kako bismo osigurali da se našim kupcima prodaju samo najkvalitetniji proizvodi, ekskluzivno nudimo vrhunsku varijantu oraha koji osim vrhunskog okusa imaju i atraktivan izgled. Cijena ovih željnih orašastih plodova kroz povijest je održavala cijenu od oko 900 dinara po kilogramu. Međutim, kada je nastupila pandemija COVID-19, naši kupci su nas molili da smanjimo troškove zbog financijskih poteškoća. Zbog toga je cijena snižena na 700 dinara, potvrdio je vlasnik radnje Vladan. Ovaj profesionalni agronom iskoristio je cjelokupno svoje znanje u uzgoju svojih nasada, što je rezultiralo zavidnim uspjehom. Postizanje plantaža oraha poput Vladanove rezultat je spoja znanja, truda i kreativnosti. Prije sadnje drveća tražio sam savjet od kolega.

Svako stablo pažljivo je postavljeno deset metara jedno od drugog, a ja sam kopao bunare, gradio cisterne i provodio navodnjavanje kap po kap. Osim zalijevanja, za proizvodnju oraha ključno je i održavanje prostora oko stabala. Umjesto da uklonim travu, odlučio sam je ostaviti i to se na kraju pokazalo korisnim za zemlju. Žetva se sakuplja jedinstvenim strojem koji se pričvršćuje na traktor, a kasnije se prodaje. Srbija godišnje proizvede oko 20.000 tona oraha, ali to je samo djelić onoga što bi se moglo proizvesti da ima više plantaža. Međutim, posljednjih godina interes srpskih poljoprivrednika za uzgoj ovog voća je porastao zbog potencijala visoke isplativosti.

Preporučeno