Bubrezi igraju ključnu ulogu u održavanju ravnoteže tekućina i minerala poput natrija, kalija i fosfora u krvotoku. Vrijedi istaknuti da se ističu restrukturiranjem i organizacijom svojih funkcija. Doktorka Nada Dimković, nefrolog specijalista za bubrege, svojom posetom Klinici RTS uspešno je rešila sve nedoumice u vezi sa bubrežnim bolestima. Bubrezi su među najvitalnijim organima u tijelu, a dr. Nada Dimković educira nas kako prepoznati alarmantne znakove oštećenja.

“Važno je pratiti potrebe organizma. Ne postoji literatura koja točno navodi koliko litara vode dnevno treba unijeti. Često viđam mlade ljude kako nose boce s vodom i piju prekomjerne količine vode – ponekad i do tri litre. No, postoji nema potrebe za tolikom količinom vode, budući da bubrežni sustav prikupljanja možda neće moći podnijeti tako veliku količinu. Ne vidim dobrobiti pijenja tolike količine vode. Uz iznimku u slučajevima kada se čovjek ne osjeća dobro ili je progutao jaku lijekova, važno je pomoći bubrezima u izbacivanju toksina pijenjem puno vode. Urin pruža dragocjene uvide u nečije zdravlje, uključujući kronične i akutne bolesti.

Prisutnost bjelančevina u urinu ozbiljan je simptom koji zahtijeva daljnje ispitivanje. U nekim slučajevima , liječnici mogu uputiti pacijente nefrologu zbog edema bez provjere proteina u urinu. Prisutnost sluzi i leukocita u urinu može ukazivati ​​na upalu. Ključno je da boja urina nije crvenkasta, da nije mutna i da ne t ima neobičan miris. Ako se urin pjeni, moguće je da sadrži bjelančevine i treba ga pregledati. Kada je u pitanju mokrenje, osjećaji koji se dožive mogu biti pokazatelj nečijeg zdravlja. Ti osjećaji mogu uključivati ​​peckanje, bol, napetost mjehura ili nepotpuno mokrenje. Za provjeru stanja bubrega svake godine preporučuje se podvrgavanje određenim testovima. Ovi testovi uključuju analizu urina, test krvi za procjenu razine uree i kreatinina te mjerenje krvnog tlaka. Ovi pregledi daju uvid u različite bolesti, poput dijabetesa i hipertenzije. Nažalost, simptomi bolesti bubrega često su tiho prisutni. Međutim, ako se pojave znakovi kao što su anemija, mučnina, slabost ili hipertenzija, to može biti pokazatelj da su bubrezi na rubu otkazivanja.

Mišljenje da tamni krugovi oko očiju ukazuju na bolest bubrega je mit koji se može razotkriti analizom urina. Stvaranje kamenaca često je povezano s metaboličkim poremećajima, poput disfunkcije štitnjače, a može se utjecati i izborom prehrane. Dok zdravi pojedinci mogu bez problema konzumirati raznovrsnu hranu i piće, genetika može igrati značajnu ulogu u određivanju nečije podložnosti stvaranju kamenaca i povezanih komplikacija kao što su česte infekcije. Ako se ne liječe, kamenci mogu uzrokovati nepopravljivu štetu bubrezima, osobito ako ometaju protok mokraće. Osobe s hipertenzijom, dijabetesom, obiteljskom poviješću bubrežnih bolesti ili osobe s prekomjernom tjelesnom težinom izložene su povećanom riziku od razvoja problema s bubrezima te bi svoje bubrege trebale kontrolirati jednom godišnje, osobito kako stare.

Preporučeno