Još uvijek nikome nije poznato kako će se cijela situacija oko korona virusa razvijati tokom ljetnih mjeseci, te da li nam prijeti novi val zaraze već na jesen. Mnogi koji imaju namjeru i želju da ovoga ljeta putuju na more ili na neke druge destinacije moraju biti svjesni da određeni rizik postoji,  a prema riječima profesorice doktorice Danice Grujičić, velike su šanse da u ljetnim danima se virus promijeni i da mutira , te da promijeni svoju kliničku sliku, pa je odlazak na more ipak rizik

Ova doktorica smatra da se još ne zna dovoljno stvari o virusu i da se svakako ne zna kako će se on ponašati u ljetnim danima, mada postoje neke teorije da bi zbog viših temperetura virus trebao da oslabi, a li postoje stručnjaci koji misle da postoji mogućnost da virus djeluje na druge načine i da se pojave novi simptomi koji bi olakšali širenje zaraze. Ona smatra da je za građane najbolje da ovo ljeto odustanu od mora i plaža i da ostanu u svojoj zemlji u kojoj se zna kakvo je epidemiološko stanje, a na to je dodala još i ovo:

” Nije poznato kako će se virus nastaviti širiti po drugim zemljama, ni kada će sve zemlje uspjeti da ga eliminišu. Ne posjedujemo realnu ni potpunu sliku epidemije korone u Evropi i svijetu, ni u poznatim mjestima na koja ljudi redovno idu. Velika je mogućnost da virus mutira na viskom temperaturama pa tako može doći do ponovne epidemije, koja bi bila dosta proširena na mjestima kao na primjer na moru u Crnoj Gori, Turskoj ili Grčkoj. Zbog desetak dana ljetovanja rizikujete mnogo toga, moguće je da ćete se zaraziti i tako ugroziti svoje zdravlje a i svoj život.” 

Ostatak njenoga razmišljanja pročitajte OVDJE

Preporučeno