Kada vrijeme postane ugodno, mnoštvo insekata i gmizavaca izlazi iz svojih skrovišta, izazivajući strah među ljudima. Ova stvorenja mogu predstavljati značajnu prijetnju ljudima i njima treba postupati oprezno. Ipak, unutar grupe pojedinaca koji posjeduju snagu postoje oni koji su još moćniji. Ovo je ilustrovano sljedećom pričom.

Od pojedinca s velikim znanjem i iskustvom u reptilima zatraženo je da eliminira otrovnu zmiju iz australskog vrta, ali po dolasku je otkriveno da je zmiju već uhvatila žaba. Nedavno sam imao zadovoljstvo da posmatram uzbudljivu pojavu zbog koje sam se osećao prilično oduševljeno – Džejmi Čepel je otišao na Facebook stranicu službe za uklanjanje zmija u Townsvilleu i Chapel Derat Control i podelio značajnu objavu.”Dejli mejl” je objavio da je od muškarca zatraženo da ode u kuću u Stjuartu, predgrađu Taunsvila u Kvinslendu. Vlasnik kuće ga je zamolio da ukloni taipan, za koji se zna da je treća najotrovnija zmija na svijetu, iz njene bašte. Međutim, prije nego što je čovjek stigao, nazvao ga je vlasnik kuće i rekao mu da je zmiju pojela žaba.

Prema Chappellovom izvještaju, po mom dolasku, žaba je već više puta bila ugrizena od zmije i bila je na ivici da je potpuno pojede. Chappell je odlučio povesti žabu sa sobom jer nije htio riskirati da žaba povrati i da zmija pobjegne. Čapel je naveo da je žena pokazala izuzetnu sposobnost da izdrži izazove noći, a ako uspije da se izvuče, planiraju da je puste nazad u divljinu. Nažalost, zmija nije uspjela preživjeti.

Prema riječima dr. Martina Jansena, koji radi kao istraživač-saradnik u muzeju Senckenberg u Frankfurtu, on smatra da žaba nije sposobna izdržati otrovne ugrize. Stručnjak sugeriše da otrov možda nije štetan ako ostane u probavnom sistemu i eliminiše se prirodnim putem. Nije bio posebno iznenađen činjenicom da je žaba pojela zmiju.

Događaj ga nije šokirao niti zatekao nespremnog na bilo koji značajniji način. Možda je bio svjestan prirodne hijerarhije lanca ishrane i odnosa grabežljivac-plijen koji postoje u životinjskom carstvu. Alternativno, možda je bio upoznat sa specifičnim navikama i ponašanjem žaba i zmija, te je stoga očekivao ovaj konkretan ishod. Bez obzira na razlog, akcija žabe koja je proždirala zmiju nije kod njega izazvala jak emocionalni odgovor. Lično sam bio svjedok čina žabe koja je progutala škorpiona. Žabe imaju raznoliku prehranu i mogu jesti razna bića, od malih insekata kao što su mravi i termiti do većeg plijena kao što su štakori i miševi, ovisno o njihovoj veličini.

Preporučeno