Danas jedna jako zanimljiva tema koja će sigurno zainteresovati sve mlađe muškarce, koji nemaju predstavu šta to znači da se služi vojni rok. Vjerujemo da ako ste mlađi, to jeste od 2000 godišta pa ndalje, ste sigurno do sada jako puno puta čuli onu staru narodnu poslovicu:”Nije on još vidio vojske”. Jugoslovenska narodna armija je nekada trajala punih godinu dana, i kada golobradi dječak tamo ode sa 18, izađe kao pravi muškarac. 

Sve je to kasnije polako ukinuto u većini bivših Jugoslovenskih zemalja i svelo se na profesionalnom nivou. Danas vojska nije obavezna. a Srbija je ponovo na tragu toga da može uvesti obavezni vojni rok. Ta vijest je jučer odjeknula cijelom regijom, a svi oni muškarci koji su blizu 18 e godine, su se polako počeli zabrinjavati. 

Tako su članovi pokreta obnove Kraljevine Srbije, ponovo potegli ovu priču i uputiće je Vladi Srbije na razmatranje, jer smatraju da bi ta ideja bila više nego sjajna za mlade muškarce u Srbiji. Ljubinko Đurković, predsjednik ovog udruženja je naveo da bi obavezni vojni rok trajao u globalu 6 mjeseci, i imao bi sistem obuke kao bivši JNA. On navodi da bi sa uvođenjem vojnog roka, sve imalo efekta, i odrazilo bi se na sve grane društva. 

Inače u Srbiji je vojni rok od novembra 2011 godine samo obustavljeno, a nije ukinuto, što ide u prilog ovoj jako interesantnoj inicijativi. Danas je sve zasnovano na dobrovoljnoj bazi. Vaša mišljenja o ponovnom uvođenju vojnog roka?

Preporučeno