Vrlo dobro se zna da je u današnje vrijeme itekako isplativa stvar biti vjerski radnik. Nekada su ljudi polazili za taj poziv čisto iz vjerskih i duhovnih ubjeđenja, a danas se to toliko izmijenilo. Dovoljno je pogledati koja auta voze popovi i hodže, i sve će vam biti kristalno jasno. POnekad su jako bezobrazni, pogotovo u trenutcima kada neko izgubi dragu osobu.

Za danas vam donosimo jednu jako zanimljivu priču koja nam dolazi iz Hrvatske, koja u posljednjih 10 mjeseci bilježi ogromne finansijske gubitke u svakom segmentu ekonomije, pa se tako požalila i sama crkva, koja će zbog nemogućnosti blagoslivljanja kuća pretrpiti ogromne finansijske minuse, a znamo vrlo dobro da je krenuo božićni post. Tako je Župnik crkve Svetog Ivana krstitelja iz Rijeke u Hrvatskoj zamolio vjernike da sami blagosljivaju svoje kuće.

Sve dobrotvorne priloge koje bi dali popu, mogu uplatiti na žiro raćun od crkve, koje će dobiti u ovom obavještenju za javnost. “Nadamo se da ste dobro, živimo u jako neizvjesnim i teškim vremenima, kada trebamo pokazati svu svoju snagu i izdržljivost, jer nam je ona sada itekako potrebna. Sada nam je potreban božiji blagoslov, kada nam treba njegova milost da bi nas zaštitila od korona virusa. 

Svakako da je običaj da se župniku i vjerskim osobama uruči mali doprinos kada se blagosljivaju kuće u doba adventa, ali je to sada naprosto nemoguće učiniti, tako da bih vas zamolio da sve svoje priloge skupite i uplatite na račun crkve, jer je i nama prijeko neophodna sama pomoć”, napisao je u pismu za javnost župnik Mate Berišić. 

Preporučeno