Rat u Ukrajini je ušao uveliko u drugi mjesec trajanja, a u Istanbulu bi danas trebali da se nastave pregovori o prekidu rata, a do sada na prethodna četiri sastajanja zaraćenih strana nisu napravljeni nikakvi pomaci. Jedan od pregovarača je sada i bivši vlasnik fudbalskog kluba Čelzi, Roman Abramović, koji je ovih dana prenosio poruke između Putina i Zelenskog koje su slali jedan drugome. Prema nekim izvorima Putin je poludio od bijesa kada mu je Abramović donio rukom pisanu poruku od Zelenskog, te je rekao Abramoviću da poruči Zelenskom da će ih sve razbiti. Podsjećanja radi, Abramović se našao u jako teškoj finansijskoj situaciji kada su mu EU i Velika Britanija zamrzli bankovne račune zbog njegovih bliskih veza sa Putinom.

Kako ističu neki mediji, neslužbeno, Abramović ima status neslužbenog izaslanika predsjednika Rusije Vladimira Putina sa kojim se sreo u Moskvi kada mu je dao rukom pisanu poruku Zelenskog, koji je na taj način poslao svoje uslove za prekid rata. Poslije toga je Abramović otišao u Istambul a tu je imao sastanak sa Rustemom Umerovom kojemu je prenio Putinov odgovor.

Nakon toga je Abramović otišao za Kijev i tu je po prvi puta upoznao Zelenskog, a navodno su ti pregovori tekli usporedo sa onima u Turskoj koje su vodili Sergej Lavrov i Dmitri Kuleb na kojima nije postignut nikakav napredak. I mada je Abramović veoma blizak sa Putinom, čini se da ima povjerenje i od Zelenskog, a kako je sam Zelenski istakao, i Abramović i još neki ruski biznismeni su ponudili pomoć Ukrajini

Ostatak pročitajte OVDJE