Kako dani polako klize prema novoj godini, situacija sa kovidom 19 je sve gora i gora. Ljudi su u stalnom strahu od uvođenja policijskog sata i još gorihh mjera koje su već uvedene u Hrvatskoj u posljednje vrijeme. Kod njih je narod itekako nezadovoljan što su zatvoreni kafići, restorani ili tržni centri, ali njih kao da neko nešto pita?

Ni u BOsni i Hercegovini nije bog zna šta bolja situacija, jer su i tamo kritične cifre, oboljelih od covida 19. Međutim, što se tiče broja inficiranih, tu je ubjedljivo Srbija broj 1 u regiji, i do nove godine, kako Krizni štab ima računicu, mogli bi imati u prosjeku između 6 i 7 hiljada oboljelih na dnevnom nivou. 

To nikako nije dobra brojka, i vjeruje se da će biti sve gore i gore, pogotovo kada se zna da dolaze novogodišnji i božićni praznici, dani kada će preko 35.000 srba doći iz dijaspore da obiđu svoju rodbinu i roditelje. Kako je Predrag Kon rekao na jučer održanoj pres konferenciji, uvodi se pravilo ponovog PCR testa koji ne smije biti stariji od 48 sati.

Ako ipak nemate taj papir, dovoljno je i da ste bili 10 dana u izolaciji, i jedino tako ćete moći da uđete u državu prije novogodišnjih praznika. Ako se nastavi trend porasta broja oboljelih, jako je moguće da se uvede i policijski čas. 

Preporučeno