Dr. Mehmet Oz, poznata osoba porijeklom iz Turske, ima omiljeno piće koje se reklamira kao korisno za cijelo tijelo, a istovremeno čisti crijeva. Dr. Oz posebno je poznat po svom programu detoksikacije, za koji tvrdi da može učinkovito eliminirati toksine iz tijela i istovremeno pospješiti mršavljenje. Da bi se to postiglo, on predlaže da pijete najmanje četiri čaše vode dnevno uz jedenje hranjive hrane. Rođen 11. lipnja 1960. u Clevelandu, otac dr. Oza, Mustafa, u to je vrijeme bio liječnik u Americi. Srednjoškolsko obrazovanje stekao je u školi Tover Hill u Wilmingtonu prije nego što je 1982. diplomirao na Sveučilištu Harvard, čime se naposljetku proslavio kao vješt kardiokirurg.

Naš cilj je pomoći vam da očistite crijeva na zdrav način. Prema nedavnim istraživanjima, otkriveno je da je mnoštvo pojedinaca opterećeno prisutnošću otrovnih tvari koje su apsorbirane iz različitih izvora kao što su onečišćenje zraka i ostaci pesticida na hrani. Ljudska jetra često nije u stanju učinkovito filtrirati te toksine iz tijela i kao rezultat toga oni se pohranjuju u masnom tkivu. Kada tijelo počne eliminirati te toksine, ono također počinje ubrzano sagorijevati masti. Nadalje, studije su pokazale da antioksidansi prisutni u zelenom čaju također mogu pomoći u ubrzavanju metabolizma za čak 35 posto, objasnio je liječnik. Kao zdrav međuobrok razmislite o konzumaciji krastavca srednje veličine koji je narezan na ploške, uključujući koru.

Da biste napravili osvježavajući i zdrav napitak, pomiješajte sok od pola limuna, četvrtinu šalice svježeg lišća mente i pola žlice kajenske paprike u prahu. Smjesu ohladite u hladnjaku i popijte sat vremena prije jela. Ključno je održavati prehranu neprerađenom hranom, uključivanjem zdravih masnoća, visokokvalitetnih proteina i dovoljno povrća i bobičastog voća bogatog vlaknima i antioksidansima u svaki obrok. Nasuprot tome, česta konzumacija velikih količina masne i pržene hrane, ili “junk fooda”, poput prženih krumpirića, krafni i čipsa može dovesti do toksičnih lipidnih peroksida (užeglih masnoća) koji oštećuju membrane stanica jetre i imaju snažan imunosupresivni učinak.

Hladno prešana ulja kao što su maslinovo i bučino imaju prednost u odnosu na užegle masti. Jetra je u stalnoj komunikaciji s ostalim organima kao što su bubrezi, žuč, štitnjača, gušterača i donji dio probavnog sustava, stoga je od vitalne važnosti održavati prehranu koja pozitivno utječe na zdravlje svih unutarnjih organa i cjelokupnu dobrobit organizma. Održavanje pravilne funkcije bubrega ključno je za cjelokupno zdravlje jetre. Preporučeni korak prema postizanju ovog cilja je uključivanje voća i povrća bogatog kalijem, kao što su bademi, banane, šljive, grožđice i rajčice, u dnevnu prehranu. Također, važno je unositi dovoljnu količinu vode, u rasponu od 1-2 litre dnevno. Jedna od tradicionalnih metoda za pročišćavanje jetre je povremeno konzumiranje sokova od povrća, poput onih od mrkve, cikle, maslačka i radiča.

Preporučeno