U članku koji je objavljen 10.11.2021 goddine u samom naslovu se sugeriše građanima Srbije da imaju još nekoliko dana da plate porez, a ukoliko to ne urade do 15 novembra kazna će da bude i do 50.000 dinara. Sam naslov je iskrivljen i nije relevantan, te se može tumačiti kao lažna vest, koja čitatelje navodi na određenu paniku i strah.

U samom tekstu se navode nebitne informacije vezano za život na balkanu uopšteno, a skoro nigde se ne pominju informacije vezano za sami naslov. Najbitnija stavka o kazni od 50.000 dinara se ne pominje nigde u samom članku.

Raskrinkavanje.ba je nakon iscrpne analize došla do priloga koji je objavio N1, a koji je objavljen 17.maja a u njemu stoji da osim zatezne kamate, dužnici koji ne plate porez na vreme samim time rizikuju i novčanu kaznu koja iznosi polovinu neplaćenog poreza, a koja je minimalno 5.000 dinara. U članku se navelo da je ta kazna bila i do 50.000 dinara, ali pre nekoliko godina a ne danas.

Još jednom se izvinjavamo posjetiocima portala koje smo zbunili i preplašili, na članku da će građani biti kažnjeni sa 50.000 dinara, jer je on u stvari klikbejt i prenesen je kao lažna vest.

Preporučeno