Dugo vremena su se Sjedinjene Američke Države na samom početku pandemije korona virusa držali dobro, a onda je samo u par mjeseci doživljen pravi krah u ovoj zemlji, kada je na stotine hiljada ljudi zaraženo sa ovim virusom. Sada su oni u jako teškoj situaciji, tim više, jer se kod njih u posljednja 2 mjeseca pojavio i novi soj korona virusa, koji napada djecu ispod 15 godina starosti. 

Taj procenat se popeo na zabrinjavajući 25% zaraženosti, što svakako nije mala šala. Još je Donald Tramp naručio 2 milijarde vakcina čim budu gotove, ali međutim, one još uvijek nisu testirane do kraja, tako da će ipak još malo se sačekati na njih. Novi predsjednik Džo Bajden, funkciju će da preuzme krajem ovoga mjeseca, ali je pred njim jako težak i zahtjevan posao po pitanju covida 19. 

Džo Bajden se jučer obratio cijeloj naciji sa zabrinjavajućim brojkama jer se u iduća 2 mjeseca očekuje priliv novih zaraženih osoba, ali stagnaciju i smirivanje očekuje tek u martu mjesecu kada se očekuje da vakcina Fajzerova koja je krenula krajem decembra sa distribucijom, krene sa svojim djelovanjem. Bajden je ovom prilikom isto tako naglasio da je prethodna godina najgora u istoriji Amerike u posljednjih 50 godina, po pitanju ekonomije i samog zdravlja ljudi. 

Ono što će prvo uraditi kada dođe u svoj mandat je to, da će izvršiti totalnu zamjenu ventilacionih sistema u osnovnim i srednjim školama na području cijele Amerike, što je svakako veliki projekt za cijelu zemlju. On će prvi odobriti novčani paket za sve one koji su pogođeni sa korona virusom. 

Preporučeno