U početku su hoteli nudili niz smještaja, od raskošnog luksuza do skromnijih opcija, koji su svi ocijenjeni zadovoljavajućim i kvalitetnim. Međutim, stvarnost je daleko od onoga što je prvobitno prikazano. Janesa Richard, 26-godišnja Kanađanka, bila je zaposlena u prestižnom hotelu prije svog puta u majčinstvo. Međutim, nakon rođenja djeteta, odlučila je zaroniti u mračno područje hotelske industrije.
Ova odluka ju je gurnula u centar pažnje na TikToku, gdje je sada poznata kao „Ispovijesti bivše hotelske radnice. Želim da napomenem da je sljedeći izvještaj izveden iz mojih ličnih susreta i odnosi se konkretno na hotel u kojem sam bio zaposlen. Važno je prepoznati da nemaju svi hoteli slične karakteristike, što je Džanes naglasio od samog početka. Prilikom odsjedanja u bilo kojem hotelu, početne smjernice koje se moraju pridržavati su: Ni u kom slučaju ne smijete hodati bosi po tepisima! Ove tepihe koristi više gostiju, ali ih osoblje rijetko temeljito čisti. A kad kažem retko, mislim da ih čiste samo jednom godišnje… Zato se uvek savetuje da nosite čarape ili papuče – kako ova osoba upozorava. Prema njenim riječima, preporučuje se izbjegavanje rezervacije hotela preko posrednika zbog neizvjesnosti onoga što je pred nama. Prema njenom objašnjenju, preporučljivo je rezervirati smještaj direktno u hotelu. Ako odlučite rezervirati preko izvora trećih strana, nema garancije da ćete dobiti željenu sobu i tip sobe.
Ne postoji nikakva sugestija da se suzdržite od konzumiranja pića iz staklenog posuđa koje se nalazi u okviru smještaja koji ste rezervirali. Prema Džanesinim riječima, nije preporučljivo piti iz priloženih čaša. Ove čaše se često ne razmjenjuju između gostiju, sve dok izgledaju čiste. Ako je evidentno da je čaša korištena, ona će se dezinficirati i zamijeniti svježom. Međutim, ako čaša izgleda netaknuta i neukusna, ostavljena je za sljedećeg gosta. Nakon toga je ponovo skrenula pogled prema posteljini na krevetu. Prije nego što zatražite svježi set čaša, preporučljivo je provjeriti i čistoću jorgana. Iznenađujuće, plahte u većini hotela nisu tako čiste kao što bi se moglo pretpostaviti. Uobičajena je praksa da hoteli peru jastuke i jorgane samo jednom godišnje, što je prilično odbojno, kako je u potpunoj nevjerici izrazio bivši zaposlenik hotela. Mnogi drugi korisnici TikToka dijele Džanesin sentiment, što je vidljivo iz brojnih komentara koji izražavaju slična iskustva koji se nalaze ispod njenih objava.
Evo samo nekoliko primjera: Prema riječima bivše zaposlene, ova situacija nije jedinstvena samo za jedan hotel. Drugi korisnik se složio, navodeći da nedostatak dovoljno osoblja, zajedno sa neadekvatnom nadoknadom, dovodi do ovih ishoda. Otkrivanje prljavog tepiha navelo je jednog pažljivog korisnika da se pozabavi ovim pitanjem. Šaljivo su primijetili: „Uvijek su me zadirkivali što nosim hotelske papuče, ali sada se čini da je moj oprez opravdan. Hvala vam što ste potvrdili moje sumnje! U potpunosti se slažemo sa izjavom drugog pojedinca o povećanom strahu prema hotelima u svjetlu brojnih priznanja koje su dobili.
Preporučeno