Jutros se popularna pjevačica Aleksandra Prijović porodila i donijela je na svijet dječaka Aleksandra. S druge strane Lepa Brena je oduševljena i ne pokušva da sakrije svoju oduševljenosti zbog prinove u porodici.

Brena je istakla da su mnogo sretni zbog prinove i da su svi to željno iščekivali.
Inače, mnogobrojni fanovi su oduševljeni a vjerujemo da će porodica jednako da bude oduševljena kada Aleksandar stigne u svoj novi dom.

Inače, porođaj, poznat i kao rad i porođaj, završetak je trudnoće od strane jedne ili više beba koje napuštaju ženinu maternicu vaginalnim prolazom ili carskim rezom.  U 2015. bilo je oko 135 milijuna rođenih u svijetu.Oko 15 milijuna rođeno je prije 37. tjedna trudnoće, dok je između 3 i 12% rođeno nakon 42 tjedna. U razvijenom svijetu, većina porođaja javlja se u bolnicama,  dok se u zemljama u razvoju većina rađanja odvija kod kuće uz potporu tradicionalnog čuvara rođenja.

Najčešći način rađanja je vaginalni porod. Uključuje tri faze rada: skraćivanje i otvaranje vrata maternice, spuštanje i rođenje djeteta i isporuku posteljice. Prva faza obično traje dvanaest do devetnaest sati, druga faza je dvadeset minuta do dva sata, a treća faza je pet do trideset minuta. Prva faza počinje bolovima u trbuhu i leđima koji traju oko pola minute i javljaju se svakih deset do trideset minuta. Crampy bolovi postaju jači i bliže zajedno tijekom vremena. Tijekom druge faze može doći do guranja kontrakcija. U trećoj fazi općenito se preporučuje odgođeno stezanje pupčane vrpce. Brojne metode mogu pomoći kod boli, kao što su tehnike opuštanja, opioidi i kičmeni blokovi.

Većina beba se rađa prvo; međutim, oko 4% se rađa prvi ili stražnjica, poznato kao stražnjica.  Obično glave ulaze u zdjelicu okrenutu na jednu stranu, a zatim se okreću prema dolje. Tijekom porođaja žena može općenito jesti i kretati se kako joj se sviđa, ali se ne preporučuje pritiskanje tijekom prve faze ili tijekom isporuke glave, a klice se ne preporučuju. Prilikom rezanja na otvor vagine, obično poznate kao epiziotomija, općenito nije potrebno. Godine 2012. oko 23 milijuna poroda dogodilo se kirurškim postupkom poznatim kao carski rez. Carski rez se može preporučiti za blizance, znakove stresa kod bebe ili stražnji položaj.  Ovaj način isporuke može trajati dulje da bi se izliječio.

Preporučeno
Loading..