Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ) sinoć je objavio novo upozorenje. Konkretno, predviđa se da će oluja superćelija ove večeri skrenuti iz Srbije. Međutim, u određenim regijama mogu se očekivati ​​povremene padavine praćene grmljavinom. Kako se navodi u saopštenju objavljenom na sajtu RHMZ oko 22 sata, u severnom delu Zlatiborskog i Moravičkom okrugu doći će do povećanja oblačnosti.

 

 

Ovo povećanje oblačnosti biće praćeno kišom i kratkotrajnim pljuskovima praćenim grmljavinom. Što se regije tiče, ATV javlja da je Meteoalarm izdao upozorenje za veći dio Bosne i Hercegovine zbog moguće pojave katastrofa. Postoji upozorenje koje je izdato za datume u petak, 21. jul i subotu, 22. jul. Kako se navodi na sajtu meteoalarm.org, izdato je upozorenje na predstojeće padavine, koje će biti praćene grmljavinom, jakim vetrom i padavinama. Kao što je već pomenuto, takođe je moguće da grad ima poseban izgled.

Od sutra u 16 sati pa do kraja subote izdato je narandžasto upozorenje za više regija Bosne i Hercegovine. Ovo upozorenje posebno se odnosi na zapadne, sjeverne, centralne i istočne dijelove zemlje. Područja Zenice, Tuzle i Mostara uključena su u ovo upozorenje. Žuto upozorenje stavljeno je za regije Banjaluka, Prijedor, Bihać, Doboj, Brčko, Bijeljina i Goražde. Prema web stranici meteoalarm.org, važno je uzeti u obzir potencijal za grmljavinu.

 

 

Od ključne je važnosti da budete oprezni u područjima koja su izloženija, kao što su planine, šume i otvoreni teren. Također je važno biti svjestan da ovi uslovi mogu uticati na aktivnosti na otvorenom. Prema podacima Federalnog hidrometeorološkog zavoda, lokalizirana područja mogu iskusiti značajne padavine od 15 do 35 litara po metru kvadratnom tokom obilnih pljuskova. Osim toga, očekuje se da će oluja sa grmljavinom donijeti brzinu vjetra u rasponu od 45 do 65 kilometara na sat. Skrećemo vam pažnju da je ranije danas RHMZ izdao upozorenje da Srbiju očekuje pojačano nevreme u naredna dva dana. Očekujte pojavu intenzivnih grmljavinskih nevremena u regionu od Alpa, preko Zapadnog Balkana i Srbije, do Karpatskog regiona tokom popodneva i uveče u petak i subotu.

Ove oluje s grmljavinom će pokazati brzo i snažno kretanje, polazeći od zapada-sjeverozapada i napredujući prema istoku. Lokalizovani fenomeni će biti posebno snažni. Povremeno postoje slučajevi većeg kamena grada prečnika preko 5 cm. Snažni i turbulentni udari vjetra, koji traju samo kratko vrijeme, prelaze brzinu od 24 metra u sekundi. i udari vjetra od izolovanih uragana (> 28 m/s).

 

 

 

Preporučeno