Prema stručnjacima, prehrambene potrebe žena prolaze kroz značajne promjene kako stare. Te promjene postaju vidljivije nakon 40. godine, kada se tijelo počinje pripremati za menopauzu, što je potaknuto hormonskim promjenama. Ohrabrujuća je vijest da je moguće spriječiti nedostatak hranjivih tvari. Odgovarajućim odabirom prehrane može se osigurati odgovarajući unos esencijalnih vitamina i minerala. Kalcij, na primjer, igra ključnu ulogu u održavanju gustoće i snage kostiju. Tijekom srednje dobi razina reproduktivnog hormona estrogena opada, što rezultira smanjenom apsorpcijom kalcija. Nažalost, žene često ne unose dovoljne količine hrane bogate kalcijem, poput mliječnih proizvoda, lisnatog povrća i sardina.

Vitamin D ima presudnu ulogu u olakšavanju apsorpcije kalcija iz hrane i njegove upotrebe u tijelu. Osim toga, uključen je u razne imunološke procese koji pružaju zaštitu. Zanimljivo je da ovaj određeni vitamin tijelo može sintetizirati samo kada je izloženo sunčevoj svjetlosti. Međutim, može se dobiti i konzumacijom masne ribe poput lososa i pastrve. S druge strane, nedostatak magnezija je čest problem među starijim ženama, što može dovesti do problema kao što su zatvor, grčevi u mišićima, glavobolje i disfunkcija probavnog trakta. Da biste to spriječili, preporučljivo je uključiti grah, orašaste plodove i lisnato povrće u prehranu.

Drugi važan vitamin, vitamin E, djeluje kao antioksidans topiv u mastima koji štiti stanice od oksidativnog oštećenja i usporava proces starenja. Uključivanje lješnjaka, sjemenki suncokreta, kikirikija i kukuruznog ulja u vaše obroke može pomoći u osiguravanju odgovarajućeg unosa ovog vitamina. Žene često doživljavaju gubitak željeza zbog obilnog menstrualnog krvarenja, do kojeg može doći iz različitih razloga. Nadalje, kako starimo, sposobnost našeg želuca da proizvodi kiselinu se smanjuje, što rezultira smanjenom apsorpcijom željeza. Optimalni izvori željeza uključuju životinjske proizvode poput crvenog mesa, jaja i peradi, kao i zeleno lisnato povrće i grah.

Važno je znati da vitamin B12 ima ključnu ulogu u stvaranju crvenih krvnih stanica. U njegovom nedostatku, tijelo može proizvoditi nepravilne i osjetljive krvne stanice ili u potpunosti prestati s njihovom proizvodnjom. Kako biste spriječili ovaj problem, preporučljivo je konzumirati dovoljne količine sira, ribe, mesa i jaja. Osim toga, uključivanje cvjetače, govedine, brokule i soje u vašu prehranu pomoći će u ispunjavanju vaših dnevnih potreba za vitaminom K. Na taj način možete pospješiti pravilno zgrušavanje krvi, podržati dobrobit kardiovaskularnog sustava i povećati snagu kostiju.

Preporučeno