Bivša američka predsjednička kandidatkinja Hilari Klinton opisala je američko naoružavanje mudžahedina 1980-ih “modelom” za pomoć Ukrajini da pobijedi Rusiju. Ona je usporedila rusku vojnu operaciju u Ukrajini sa invazijom Sovjetskog Saveza na Afganistan 1979. godine, te je navela da bi sličan ishod mogao da bude postignut pomaganjem Ukrajini u naoružavanju, baš kako je Vašington podržavao mudžahedine protiv svoga rivala tokom hladnog rata: “Zapamtite, Rusi su izvršili invaziju na Afganistan 1980. godine”, rekla je bivša državna sekretarka za medije, pa dodala: “I iako nijedna zemlja nije ušla (vojskom na teritoriju), oni su sigurno imali mnogo zemalja koje su ih snabdijevale oružjem i savjetima, pa čak i neke savjetnike onima koji su regrutovani da se bore protiv Rusije.”

Hilari Klinton je istakla kako se rat u Afganistanu nije bio dobro završio po Sovjetski Savez iako su i tada bili vojna super sila, te je rekla kako su Sovjeti imali mnogih neželjenih posljedica i sve je to govorila sa osmijehom na licu. Pretpostavlja se i da je mislila na to da je naoružavanje radikalnih islamista u Afganistanu dovelo i do stvaranja Al Kaide pa onda i napada na Ameriku u septembru 2001. , ali je i istakla da je ‘‘ činjenica je da je veoma motivisana, a zatim finansirana i oružana pobuna, u suštini otjerala Ruse iz Avganistana.”

Program CIA “Operacija ciklon” omogućio je usmjeravanje milijarde dolara u oružje islamističkim borcima u Avganistanu 1980-ih. To je naoružavanje bilo nastavljeno čak i kada je Sovjetski Savez bio povukao svoje trupe 1989. godine, te su Amerikanci pomagali nakon toga pobunjenicima da se bore protiv afganistanskih vladinih snaga

Ostatak teksta pročitajte OVDJE