Ljeto je skoro svima nama omiljeno godišnje doba, i svi jedva čekamo da dođe tih nekoliko mjeseci kada ćemo moći da uživamo na suncu, da se sunčamo, ljetujemo i da uživamo u svim ostalim radostima koje nam ljeto inače donosi. Međutim, niko od nas ne voli velike vrućine, koje budu nepodnošljive, i sa kojima se nekada jedva izborimo, a po svemu sudeći izgleda da će ovo ljeto baš takvo da bude.

Naime, kako meteorolozi prognoziraju ovo ljeto će da bude jedno od tri najtoplija ljeta ikada u Srbiji. Inače su visoke temperature i suše koje su se desile davne već 2000.godine, izazvale ogromnu štetu kada je riječ o klimatskim promjenama kako u Srbiji, tako i u regionu. Dakle, kako smo već napisali Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ) u Srbiji prognozira veoma toplo i sušno ljeto sa temperaturama iznad višegodišnjeg prosjeka i nižom količinom padavina. Tokom jula i avgusta očekuju se toplotni talasi.

Inače prema nekim meteorološkim kriterijumima, ljetnu sezonu čini period od juna do avgusta mjeseca, a kako stvari stoje, kako smo već naveli na samom početku građani Srbije bi trebalo da se pripreme na jako velike vrućine i visoke temperature ovog ljeta. Zanimljivo je i to da su se temperaturama u narednom periodu bavili meteorolozi u sklopu jednog projekta pod nazivom Intergrisani sistem agrometeoroloških prognoza – IAPS, Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Beogradu, pa tako oni navode da postoji 75% šanse da juni, juli i avgust ove godine budu topliji od istog perioda 2017. i 2021. godine. Ostatak teksta pročitajte ovde.

Preporučeno