Živka Matić, glumica koja se proslavila brojnim televizijskim produkcijama, bila je žena čije je posljednje dane provela na ulici kao beskućnica – činjenica koja je javnosti ostala uglavnom nepoznata. Iako je mnogi pamte po neserijskim ulogama u popularnim humorističnim serijama kao što su “Ljubav na seoskom vijeću” i “Građani sela Luga”, ostavila je neizbrisiv dojam i svojim radom na filmu i drami. Nažalost, preminula je u 75. godini života u rodnom Požarevcu 1998. godine, nakon što je većina zaboravljena.

Iako je svojim nastupima uveseljavala mnoge, Živka je svoje posljednje dane proživljavala u najtežim okolnostima. Prizor na njezinu grobu do danas je ostao potresan jer je više od dva desetljeća bio neobilježen dok njezina rodbina konačno nije ispravila tu nepravdu postavljanjem spomen-ploče. Rođena 1923. godine u vrlo imućnoj obitelji, Živkin život se tragično preokrenuo kada je ostala siroče, a kasnije ju je usvojio bankarski službenik. Vrijedi napomenuti da je Živku Matić publika najviše prepoznala po ulozi u televizijskoj seriji „Građani sela Luga“, za koju je uz cijenjenog Batu Živojinovića i nagrađivana. No, osim ove uloge, ostvarila je brojne bravure na filmu. Nažalost, ona nije jedina srpska glumica koja je prošla kroz nedaće. I Vesna Pećanac susrela se s brojnim izazovima, au posljednje vrijeme živi na rubu i prehranjuje se u pučkim kuhinjama. Napominje da je tu situaciju dodatno pogoršala smrt njenog supruga, redatelja Živka Nikolića.

Iako sam nailazio na razne poteškoće, neke sam uspio prevladati. Nažalost, nisam uspio riješiti sve probleme. Naša je obitelj gladovala i dok je Živko još bio s nama, čak je o tome pisao iu novinama. Da nije bilo ljubaznosti gospođe Marine, vlasnice mjesnog supermarketa, koja nam je u tajnosti opskrbljivala hranu, moja obitelj i ja bismo stradali. U tišini smo gladovali, a iako zvuči čudno, donekle može biti i korisno. Ne samo da jedete manje, već i žvačete hranu dulje vrijeme. Međutim, nakon što se hrana probavi, morate je nastaviti žvakati dok ne postane tekućina i ne sklizne niz grlo. U intervjuu za “Oko magazin” RTS-a, glumica je priznala da je pala u depresiju kada su joj preminuli najmiliji, ali se trudila da se izbori za sebe i svoju djecu i obezbijedi im najosnovnije uslove za život. U Zemunu 2006. godine nisam imala ni struju ni vodu i sve je curilo, prisjetila se.

Nakon što je proživjela gubitak oca, majke i supruga, umjetnica se bori s depresijom. Jednog dana, kada je ušla u kuhinju, otkrila je da zavlada kaos, ostavljajući je bez vremena da pripremi obroke za svoju djecu i sebe. Unatoč pokušajima da nabavi hranu od kuhinjskog osoblja, naišla je na otpor. Žena koja je bila zadužena za kuhinju glatko joj je odbila dati bilo što, čak je išla toliko daleko da joj je uskratila na kraju radnog dana. Umjetnica je bila u nevjerici u takvoj situaciji, ali unatoč tome nastoji ići naprijed s pozitivnim pogledom na život.

Preporučeno