Svi se sjećamo Nove Godine 2020 koja je bila bez zrna snijega, ni Božić ni jedan drugi praznik nije bio sa snijegom iz prostog razloga jer je po procjenama meteorologa ova zima jedna od najslabijih u posljednjih 70 godina. Međutim, kako loalni meteorolzi najavljuju ova zima, koja je pred vratima neće biti za šale.

Več smo u par navrata prije samo par dana imali velike snijegove koji su pokrili prije svega Sloveniju, a nakon toga i neke dijelove Srbije koji se graniče sa Crnom Gorom. U ostatku Evrope ništa novo, Rusija je već okovana ledom i snijegom, ali slična stvar bi mogla da dođe i na Balkan za jako kratko vrijeme. Sibir je već okovan ledom, a cijeli talas se proširio i na druge dijelove Evrope. 

Primjera radi, Island, Švedska i Francuska su već pokriveni snježnim pokrivačem, a u nekim dijelovima Evropskih zemalja temperatura se dobrano spustila ispod same nule. Tako je čak i u Španiji koja je itekako topla mediteranska zemlja, zabilježeni jako veliki snježni nanosi, aa neki od beskućnika, primjera radi u Valensiji su se smrzli tokom noći. 

Međutim, apsolutni rekorder je MOskva gdje je prije par noći izmjereno -21 stepen celzijusa, a na Sibiru je išla i preko -30 stepeni. Kako meteorolzi najavljuju najviše snijega bi moglo do kraja sedmice da bude na jugu Balkana, a kiša praćena susnježicom bi mogla pro da dođe do Ljubljane, zatim Beograda i Sarajeva. Zato zaboravite na toplu zime kao ona što je bila prije 10 mjeseci.

 

Preporučeno