Otac Arsenij Jovanović, poznat i kao ostroški monah, drži propovedi koje su veoma cijenjene i slušane sa velikom pažnjom. Predstavljamo vam intervju od prije nekoliko godina koji se sada može smatrati proročkim, jer su se njegove riječi pokazale istinitim.

Prema riječima Arsenijinog oca, svijet postaje sve gori jer ludnice i zatvori postaju pretrpani zbog sve većeg stepena ovisnosti o drogama, seksualne devijacije i kriminalnih aktivnosti. Uprkos pogodnostima moderne tehnologije, društvo je izgleda prazno i ​​nema kulture. Tradicionalne vrijednosti polako nestaju, a svijetom upravlja nekoliko moćnih korporacija koje daju prednost profitu nad svim ostalim. Ove korporacije imaju za cilj da privuku mlade ljude vulgarnim i plitkim sadržajem, koristeći prednost njihovog nedostatka opšteg znanja i kulturne svijesti. Kao rezultat toga, mladi postaju sve podložniji osnovnim željama i impulsima.

Ne postoji niti jedan dan u kojem se ljudi ne oslanjaju na neki oblik stimulacije, bilo da je to kofein ili nikotin, alkohol, droga ili seks. Prema mojim prijateljima, gotovo je uslov u New Yorku imati homoseksualni susret, čak i ako se identifikujete kao heteroseksualni, da biste bili viđeni kao “kulturni”. Kako čovječanstvo napreduje materijalno, čini se da opada u duhovnom smislu. Iako mnogi predviđaju smak svijeta, ostroški monah vjeruje da su ljudska bića sposobna učiniti još strašnije stvari.

Razlog zašto su pojedinci u zapadnom svijetu prekomjerne težine je neutaživa glad njihovih duša, dok su njihova fizička tijela već sita. Konzumacija hrane je vođena željom da se ispuni njihova duhovna glad, koja se ne može zadovoljiti konzumiranjem brze hrane.

Otac Arsenije smatra da je nedostatak ljubavi u društvu veliki problem, jer su roditelji prezaposleni i preopterećeni da bi pravilno brinuli o svojoj djeci. Ovaj nedostatak ljubavi doveo je do epidemije mentalnih bolesti u rasponu od blagih stanja poput anksioznosti i depresije do težih. Osnovni uzrok ovog problema je uništavanje ženstvenosti i ljupkosti kod žena, koje su izgubile dodir s Bogom i takmiče se s muškarcima. Kao rezultat toga, djeca odrastaju u okruženju nasilja, gdje muška djeca mrze svoje majke jer ih nisu naučile da vole žene, što dovodi do maltretiranja žena i djece. Otac Arsenije je zabrinut što je društvo u tom pogledu izgubilo svaki smisao za mjeru.

Preporučeno