Svjedoci smo da je u današnje vrijeme veoma teško sastaviti kraj sa krajem, a situacija se dodatno pogoršala zbog rata u Ukrajini, mada ni ranije nije bilo nešto znatno bolje. Mi ćemo danas da se bavimo sa time, da lako možete da zaradite ukoliko imate svoju baštu. Ljudi iz cijele regije su još početkom 2020.godine počeli da se bave sa obradom zemlje, tačnije sa uzgojem voća i povrća. Isto tako mnogi su počeli da se hrane zdravo, a itekako je primjetna razlika recimo paprika ili krompira koji vi uzgojite od onog koji kupite u prodavnici.

Naša današnja tema bit će jedna porodica iz okoline Rume, koja je odlučila da počne da se bavi uzgojem najljućih papričica na svijetu. “Mama čilija”, inače potiče iz Južne Amerike, i ona jako sporo raste, a uspijeva samo na visokim temperaturama, čiji plod je najveći oko 6 milimetara. Svetlana Gligorić Ranitović rekla je: “Najmanja paprika na svetu se zove ‘aj čarapita’, inače je i najskuplja, na svetskom tržištu, njena cena, kilogram suve ide čak i do 20.000 evra, tako da je računica i više nego jasna. Lako se gaji kod nas, nema nikakvih problema, samo što je toliko sitna, mnogo vremena oduzima i vrlo je zamorno brati ih, međutim, na kraju kada se crtta podvuče, profit je tu”.

Istakla je da je na samom početku bilo jako teško jer je sjeme morala da nabavlja iz inostransrva, a najveća investicija za njih bio je plastenik, a Svetlana je rekla i ovo: “Ljute papričice gajim četiri, pet godina, odlučila sam se za to jer nešto treba raditi, nema ih puno u Srbiji, mali broj ih gaji i što su vrlo interesantne, stalno imate tu igru boja, igru oblika, ljutine, možete mnogo da uradite sa njima, možete i da zaradite. Imam preko 80 različitih vrsta, to jesu biljke iz toplih krajeva, iz Brazila, iz Meksika, ali uspevaju i kod nas”. Vaša mišljenja? Pišite nam u komentarima ispod.

Preporučeno